Index Vakbarát Hírportál

Észak-Jement bombázza a légierő

2009. augusztus 13., csütörtök 16:53 | aznap frissítve

Polgárháborús állapotok uralkodnak Jemen északi részén, ahol az egyik tartományban a síita lázadók előretörésére válaszul nagyszabású offenzívát indított a hadsereg. A légierő szerdán este és csütörtök hajnalban is bombázta az érintett tartományt.

Második napja bombázza a jemeni légierő az ország egyik északi tartományát, ahol a síita lázadók előretörése, és az ellentámadást indító hadsereg miatt polgárháborús helyzet alakult ki.

Az alig ellenőrizhető helyszíni jelentések szerint a harci gépek legutóbb szerda éjjel és csütörtök hajnalban bombázták a Szaúd-Arábiával határos Szaada tartomány hasonló nevű fővárosát és más városokat, illetve a lázadók állásait. Az áldozatok számát több tucatra teszik. Bomba talált el állítólag egy piacot Hadjan városban, és sok civil életét vesztette.

A kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki a tartományban, éjszakai kijárási tilalmat rendelt el több városban, és közölte, hogy elbánik a lázadókkal. Ha viszont leteszik a fegyvert, és szabadon bocsátják túszaikat, akkor a hadsereg leállítja az offenzívát, és a fogságba esett iszlamistákat is futni hagyják, állították. Külön hangsúllyal követelik vissza a hatóságok a júniusban elrabolt öt német és egy brit állampolgárt.

Jemen huszonötmilliós lakosságának egyharmada síita. Főként az északi, hegyvidékes országrészben élnek, Szaadában öt éve kezdődött lázongásuk. Az 1962-ben katonai puccsal megdöntött egyházi fejedelemség (imamátus) visszaállítását követelik. Vezérük, Abdel Málik al-Huti egy honlapon mészárlásnak minősítette a légitámadásokat, és felszólította a jemeni pártokat, hogy ítéljék el a kormányt.

Rovatok