Index Vakbarát Hírportál

Előkerült a két hete eltűnt teherhajó

2009. augusztus 14., péntek 18:07 | aznap frissítve

A Zöld-foki-szigeteknél került elő a több mint két hete eltűnt máltai teherszállító, amelyet már orosz hadihajók is keresnek, állítja a szigetek partiőrségének névtelenül nyilatkozó tagja. Korábban egy német lap két különböző forrásra hivatkozva írt a hajó előkerüléséről.

A Zöld-foki-szigetek közelében került elő az Arctic Sea nevű teherszállító hajó, amelynek több mint két hete nyoma veszett az Északi-tengeren, mondta a helyi partiőrség névtelenül nyilatkozó tagja. "Az Arctic Sea 740 kilométerre van a Zöld-foki-szigetek egyik (meg nem nevezett) szigetétől" - idézi a Szenegáltól 450 kilométerre található szigetcsoport partiőrségének tagját az AFP.


Zöld-foki-szigetek nagyobb térképen való megjelenítése

A névtelen forrás hozzátette, hogy állandó kapcsolatban állnak a nemzetközi szervezetekkel, amelyeket értesítenek a hajó helyzetéről és mozgásáról, de ők nem tesznek lépéseket, amíg a hajó be nem lép a Zöld-foki-szigetek felségvizeire.

Korábban a Financial Times Deutschland (FTD) című német lap pénteki online kiadásában két, egymástól független forrásra hivatkozva közölte, hogy a teherhajó az Afrika nyugati partjainál fekvő Zöld-foki-szigeteknél bukkant fel a kora hajnali órákban.

Az Arctic Sea július 28-án a Doveri-szoroson haladt keresztül. Két nappal később az észak-franciaországi partoknál azonosították, ám azóta nyoma veszett.

A máltai zászló alatt közlekedő Arctic Sea hivatalosan egy finn hajózási társaság megbízásából egymillió euró értékű farakományt szállít Finnországból Algériába, ahova eredetileg augusztus 4-én kellett volna megérkeznie. A spanyol parti őrség nem észlelte a Gibraltári-szorosban, pedig ott mindenképpen át kellett volna haladnia, hogy elérje úti célját.

Az utóbbi napokban egyre többen találgatták, hogy esetleg más is lehet a száz méter hosszú teherhajó rakterében. Egyebek között fegyverről és kábítószerről hallani, írta az FTD.

A teherszállító hajón tizenöt orosz matróz teljesít szolgálatot, ezért Dmitrij Medvegyev orosz elnök csütörtökön a Fekete-tengeri hadiflotta négy hajóját is az Arctic Sea felkutatására küldte. Az FTD-nek nyilatkozó szakértők szerint két napba telhet, mire az orosz hajók elérik a Zöld-foki Köztársaság felségvizeit.

Korábban a máltai hajózási hatóság közölte, hogy július 24-én Svédország partjainál fegyveresek hatoltak az Arctic Sea fedélzetére. Kábítószer-ellenes nyomozóknak adták ki magukat, és bántalmazták a személyzet tagjait, többüket súlyosan. Állítólag 12 óra elteltével útjára engedték a hajót. A svéd kormány tagadta, hogy a svéd hatóságok intézkedtek volna.

Rovatok