Index Vakbarát Hírportál

Angela Merkel a legbefolyásosabb nő

2009. augusztus 20., csütörtök 08:34

Továbbra is Angela Merkel német kancellár vezeti a világ száz legbefolyásosabb nőjének listáját a Forbes amerikai magazin szerint.

Angela Merkelt már negyedszer áll az első helyen, és rajta kívül a lista élén álló másik kilenc nő mind vállalatvezető, mint például Anne Lauvergeon, a Areva francia atomipari vállalat főnöke, aki megőrizte tavalyi 9. helyét, vagy Irene Rosenfeld, a Kraft Foods elnöke (6.).

Míg tavaly Condoleezza Rice akkori amerikai külügyminiszter a 7. helyen állt, utóda, Hillary Clinton a 36. helyre esett vissza a tavalyi 28. helyéről, amikor még New York állam szenátora volt.

Christine Lagarde francia gazdasági miniszter a 17., az amerikai first lady, Michelle Obama pedig a 40. A listán szereplők több mint 60 százaléka amerikai. Sonia Sotomaior, az amerikai legfelsőbb bíróság első spanyol ajkú bírája az 54., kissé lemaradva Janet Napolitano belbiztonsági miniszter (51.) mögött.

Sonia Gandhi, a legutóbbi indiai parlamenti választásokon győztes Kongresszus Párt elnöke a tavalyi 21-helyről idén a 13-ra lépett előre.

II. Erzsébet angol királynő, aki tavaly az 58. volt, idén a 42. helyet foglalja el. 

Rovatok