Index Vakbarát Hírportál

Szlovénia szigeteket építene a tengerre

2009. augusztus 20., csütörtök 11:52 | aznap frissítve

Három mesterséges szigetecskét, összesen kilenc hektár területet épít Szlovénia az Adriai-tengeren, ezzel 46 kilométeres tengerpartját mintegy 12 kilométerrel hosszabbítja meg.

A szlovénoknak valószínűleg megtetszettek a Dubajban felépített mesterséges szigetek, mert Izolánál, a szlovén tengerpart északi részén hasonló idegenforgalmi komplexumot akarnak felépíteni. A környéken összesen 20 hektáron akarnak építkezni, egy nagy turistatelepet terveztek szállodákkal, villákkal, lakásokkal és apartmanokkal, írja a Slobodna Dalmacija című spliti napilap.

A házak egyemeletesek lesznek, mediterrán stílusban épülnek összhangban a közeli Izola épületeivel. Az új partszakaszon 205 kikötői hely lesz, ahová akár 15 megajacht is kiköthet. A tervekben szerepelnek konferenciatermek, fürdőmedencék, éttermek, kereskedelmi központ és néhány templom is a különböző vallások híveinek. A turistatelep legalább 500 embernek adna munkát.

Az Izolához tartozó öböl partjának kialakításához és a mesterséges szigetek megépítéséhez két évre és 217 millió euróra (59 milliárd forint) van szükség. A helyiek arra számítanak, hogy az építkezés költségeihez egyharmad arányban európai uniós forrásokhoz is hozzájutnak.

Az idegenforgalmi objektum - benne a három sziget - létrehozásához a szlovén parlament adhat szabad utat.

Rovatok