Index Vakbarát Hírportál

A melegek felé nyit az amerikai protestáns egyház

2009. augusztus 22., szombat 20:49

Engedélyezte az amerikai evangélikus és lutheránus egyház (ELCA), hogy a meleg és leszbikus hívei is tisztséget tölthessenek be a klérusban, akik nyíltan felvállalt kapcsolatban élnek egy azonos nemű személlyel.

A döntés megoszthatja a 4,6 millió hívőt szolgáló amerikai egyházat. Az ELCA határozathozatali szerve 559 támogató és 451 ellenző szavazattal fogadta el, hogy a jövőben homoszexuális párkapcsolatban élő hívei is tagjai lehessenek a papságnak.

"Megnyitjuk az egyházi hivatalt a meleg és leszbikus pásztorok és más munkatársak előtt, akik odaadó párkapcsolatban élnek" - jelentette be a vitát és szavazást követően John Brook, az egyház kommunikációs igazgatója. Hozzátette: ezzel megváltoztatják azt a korábbi szabályozást, ami csak akkor engedte a homoszexuális hívek egyházi szolgálatát, ha cölibátusban éltek.

Az ELCA nem az első amerikai egyház, amely elismeri a homoszexuális híveket a klérusban: az amerikai episzkopális egyház már korábban hasonló tartalmú határozatot hozott. Az evangélikus és lutheránus egyház döntését azonban többen vitatják a hívek közül. "Nem értem, hogy az az egyház, amit negyven éve ismerek, hogy hagyhat jóvá olyasmit, amit az Isten elítél" - vélekedett a szavazás után Richard Mahan, Nyugat-Virginia és Nyugat-Maryland szinódusának vezetője. "Sehol sem írja a Biblia, hogy a homoszexualitás és az azonos neműek házassága elfogadható Istennek" - tette hozzá.

Az ELCA által elfogadott határozat ugyanakkor nem tesz utalást az azonos neműek között kötendő házasság engedélyezésére, ám azt ajánlja a gyülekezeteknek, hogy "támogassák és ismerjék el az élethosszig tartó, monogám, azonos nemű párkapcsolatokat".

Rovatok