Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu felszólította Svédországot, ítélje el a szervkereskedelemről szóló újságcikket

2009. augusztus 23., vasárnap 16:46

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap a középkori vérvádhoz hasonlította a hét elején az Aftonbladet című svéd bulvárlapban megjelent cikket, amely azt állította, hogy izraeli katonák palesztinok szerveivel kereskedtek, és felszólította a svéd kormányt, ítélje el az írást.

"Nem bocsánatkérést követelünk a svéd kormánytól, hanem azt, hogy ítélje el a cikket" - idézte a miniszterelnöknek a kormányülésen tett kijelentését egy nevének elhallgatását kérő illetékes. Az izraeli kormányfő hangoztatta, hogy a cikk a középkori antiszemita klisékre emlékezteti, amikor azzal vádolták meg zsidókat, hogy keresztény kisgyermekeket öltek meg, hogy a vérüket vegyék.

Juval Steinic izraeli pénzügyminiszter egy rádiónyilatkozatában kijelentette: ha Svédország továbbra sem hajlandó elítélni az Aftonbladet cikkét, elképzelhető, hogy Izrael lemondja Carl Bildt svéd külügyminiszter szeptemberre tervezett látogatását.

Igal Palmor izraeli külügyi szóvivő szerint az Európai Unió soros elnökének tisztjét betöltő Svédország külügyminisztere látogatásának lemondásáról nincs szó, de a vita, ha nem rendezik, mindenképpen "aggasztó árnyékot vet a tárgyalásokra".

A svéd kormány a cikk elítélését a szólás- és sajtószabadságra hivatkozva utasítja el. "Senki sem követelheti azt, hogy a svéd kormány a saját országának alkotmányát sértse meg" - hangoztatta Fredrik Reinfeldt kormányfő.

A Jeruzsálem és a Stockholm közötti szócsata uralta vasárnap az izraeli sajtót és háttérbe szorította még a telepek kibővítése miatt az Egyesült Államokkal támadt nézeteltérést is. A lapok "nehéztüzérséget" vonultattak fel Svédország ellen, "Szőke rasszizmus, "Képmutatás", "A befeketítés szabadsága", "Hazugság, amelyből válság támadt" - ilyen és hasonló címeket adtak kommentárjaiknak.

Egyedül a baloldali liberális Háárec sürgette, hogy a témát vegyék le a napirendről. Avigdor Lieberman külügyminiszter dühös és demagóg reakciója kárt okozott Izraelnek és az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Svédországot felesleges konfrontációba sodorta Izraellel - olvasható a lap szerkesztőségi cikkében.

Az Aftonbladet svéd napilap hétfőn a kulturális rovatban egy szabadúszó újságíró, Donald Boström írását közölte, amelyben olyan palesztin vádakról esik szó, amelyek szerint ellopták az izraeli katonák által megölt rokonaik szerveit. A cikk azt sugallta, hogy e panaszok összefüggésben lehetnek azzal, hogy az Egyesült Államokban nemrég letartóztattak egy amerikai zsidót illegális szervcsempészés gyanújával. A szerző bizonyítékokat nem közölt.

Rovatok