Index Vakbarát Hírportál

Dübörög a szlovák-magyar diplomáciai háború

2009. augusztus 24., hétfő 18:22 | aznap frissítve

Szent István soha nem volt a szlovákok királya, a szlovák államalapító Szvatopluk – többek között ezzel érvel a Sólyom László kitiltása miatt kirobbant vitában Robert Fico. Igaz, a pénteken kirobbant szlovák-magyar háború alapvetően nem történelmi, hanem diplomáciai színtéren zajlik. Balázs Péter bekérette Szlovákia nagykövetét, Magyarország uniós vizsgálatot követel, a szlovákok meg nem hatódnak meg ettől, és azt állítják, bárhol meg tudják védeni igazukat.

Balázs Péter, szabadságát megszakítva, délután magához kérette Peter Weiss budapesti szlovák nagykövetet. A külügyminiszter szóban és írásban határozottan tiltakozott a szlovák diplomatánál, amiért és ahogy meghiúsult Sólyom László köztársasági elnök szlovákiai látogatása. A külügyminiszter szerint politikai, jogi és eljárásrendi értelemben egyaránt elfogadhatatlan az, ahogy a szlovák hatóságok Sólyommal szemben eljártak. Példátlan, figyelmeztetett Balázs, hogy egy EU-, NATO-tagállam kitiltsa területéről a Magyar Köztársaság államfőjét.

Sólyom azért nem rendkívüli kockázat

Balázs szerint Magyarország nem tartja indokoltnak, hogy a szlovák fél biztonsági okokra hivatkozott, hiszen a rendezvény helyszínén csak kevés tiltakozó jelent meg, akiket a szlovák rendőrség ellenőrzése alatt tartott. Ráadásul, hangsúlyozta a miniszter, a szlovák fél által hivatkozott Európa Parlamenti és Tanácsi irányelv valójában nem azért született, hogy állami vezetők ellen alkalmazzák, hanem azért, hogy megerősítse az EU-s állampolgárok határátlépését és biztonságát, és segítségével kiszűrhetőek legyenek a rendkívül súlyos kockázatok.

A kivételes esetekben alkalmazott korlátozásokat az irányelv pontosan meghatározott feltételekhez és eljárásrendhez köti. A szlovák döntés azonban, állítja Balázs, ezeket figyelmen kívül hagyta, így nélkülözi a jogi megalapozottságot. Balázs azt is sietett leszögezni, hogy Magyarország tiszteletben tartja más országok szuverenitását és területi épségét, és fontosnak tartja az egymás kisebbségeivel való akadálytalan kapcsolattartást. Jelezte, hogy Magyarország úgy látja: a szlovák lépéssel a szólásszabadság, az egyik alapvető politikai alapjog is sérült. A külügyminiszter magyarázatot kért és vár Szlovákia kormányától.

A gyenge kormányt semmibe veszik

A magyar-szlovák kapcsolatokat még a héten több alkalommal áttekintik: Czukor József szakállamtitkár, a Külügyminisztérium Európai Uniós tagállamokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokért felelős vezetője augusztus 27-én látogat Pozsonyba. Balázs Péter külügyminiszter pedig augusztus 30-án, a szlovéniai Bledben tartandó nemzetközi tanácskozás margóján külön megbeszélést folytat Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszterrel.

A Fidesz szerint ez azonban nem sokat számít, ugyanis Sólyom példája azt mutatja, hogy a magyar kormánynak nincs tekintélye. „Egészen elképesztő, hogy ma a magyar kormány és a miniszterelnök olyan szinten gyenge, hogy egy szomszédos állam kormányfője meg merje azt tenni, hogy megígéri Bajnai Gordonnak Sólyom László védelmét, majd néhány perc múlva egy nyilvános sajtótájékoztatón egészen másról beszél, és a köztársasági elnök kitiltását közli”, mondta Szijjártó Péter.

A Fidesz elnöki stábjának vezetője szerint egyébként a jelenlegi szlovák kormányról hónapok óta újra és újra kiderül, hogy fogalma sincs az Európai Unió mibenlétéről, lényegéről, alapvető értékeiről, azokkal teljesen ellentétesen kormányoz. Szijjártó úgy látja, hogy a soron következő magyar kormány feladata, hogy a két ország viszonyát újjáépítse a közös tisztelet alapján.

Párban hülyézi a kormányt a Fidesz és Szlovákia

Az MSZP szerint kifejezetten hazafiatlan, hogy a révkomáromi államfői fiaskó után a Fidesz belerúg a magyar kormányba, miközben a múlt pénteken történtekről az álláspontjuk nagyjából ugyanaz. Szanyi Tibor azt mondta: meg van ütközve azon, hogy miközben szinte az összes meghatározó hazai párt álláspontja hasonló Sólyom László köztársasági elnök elmaradt látogatásával kapcsolatban, addig a Fidesz támadja a magyar kormányt.

Az MSZP-s képviselő úgy fogalmazott, azt látják Szlovákiában, hogy ők is hülyézik a magyar kormányt, meg a Fidesz is hülyézi a magyar kormányt, akkor már ketten ütnek egyet. Amit a Fidesz külpolitikai téren művel, az Szanyi szerint nagyon hazafiatlan dolog.

Szvatoplukot jobban szeretik

A szlovák kormányfő mindenestre alaposan leszólta Szent Istvánt. Szerinte az államalapító király zászlaja alatt a legkeményebb magyarosítás folyt, ezért az első magyar királyt semmiképpen sem lehet a szlovákok királyának is tekinteni. "Senki se tegyen úgy, mintha István valamiféle szlovák király lenne. Nekünk megvan a mi Szvatoplukunk, és nem Istvánunk", mondta Fico.

Aki a szlovák sajtó egy részét is, mert az szerinte magyar szemmel tájékoztatott a szlovák diplomácia azon döntéséről, hogy Sólyom László augusztus 21-én nemkívánatos személy Szlovákiában. "Néha az az érzésem, hogy nem is Szlovákiában vagyok, mert ha megnézik a magyar sajtót, a magyar médiát, azok mind egyoldalúan a magyar államfő oldalán voltak. Amikor megnéztem néhány szlovák lapot, az volt az érzésem, hogy ugyanazt írják, tehát hogy a magyar elnök oldalán vannak", nyilatkozta a szlovák miniszterelnök.

Fico védett, most magyaráz

Balázs Péter magyar külügyminiszter hétfői kijelentésére reagálva, miszerint Budapest európai fórumok elé viszi az ügyet, Fico megjegyezte: „kétoldalú ügyről van szó, nem látok semmi okot arra, hogy ez európai ügy legyen, de készen állunk arra, hogy azt megmagyarázzuk”. A szlovák kormányfő szerint Pozsony figyelmeztette Sólyom Lászlót, hogy augusztus 21. nem alkalmas nap a látogatására, de ő erre nem reagált.

Fico szerint a magyar államfő minden üzenetet arrogánsan elutasított, holott azokat tisztességesen és diplomatikus módon közölték vele. "Nem volt más lehetőségünk, mert fennálltak bizonyos összecsapások lehetőségei a szélsőségesek között, ezért született a döntés", indokolta Sólyom kitiltását Fico. Aki úgy érzi: nem volt más választása, mint "megvédeni a Szlovák Köztársaság szuverenitását és nemzeti érdekeit.

Rovatok