Index Vakbarát Hírportál

Skócia szerint Líbia megszegte ígéretét

2009. augusztus 24., hétfő 19:52

A skót regionális kormány igazságügyi minisztere állítása szerint a líbiai vezetés megszegte egy korábbi ígéretét, amikor hazatérésekor hősnek kijáró fogadtatásban részesítették az 1988-as Lockerbie-merényletben való résztvétel miatt elítélt líbiai férfit, Gordon Brown szerint a döntéshez a brit kormánynak semmi köze.

A Lockerbie-merényletben bűnösnek talált és azért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt al-Megrahit múlt héten engedték szabadon, rákbetegségre való tekintettel. A szabadon engedést követően az áldozatok családtagjai és az amerikai kormány össztüzet zúdított a skót kormányra.

A döntés miatt hétfőn a nyári szünetet megszakítva ült össze a helyi törvényhozás, ahol Kenny MacAskill igazságügyi miniszter kitartott amellett, hogy helyesen jártak el, de megjegyezte, hogy al-Megrahit több száz fős, őt hősként ünneplő tömeg várta a repülőtéren, ezzel pedig Líbia megszegte az ígéretét, miszerint csendben, különösebb felhajtás nélkül szállítják vissza hazájába.

Gordon Brown brit kormányfő szóvivője azt mondta, hogy a fogoly elengedése kizárólag a skót kormány ügye, majd hozzátette, Robert Mueller, az FBI igazgatójának egyik korábbi kijelentésére válaszolva, hogy a döntés a skót törvényekkel összhangban történt, és nem érti, hogy lehet a döntésben a terrorizmus támogatását látni.

Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kijelentette, hogy egyértelműen gazdasági-politikai döntés született, az Egyesült Államokban pedig már felhívások jelentek meg, hogy bojkottálják a vásárlók a skót árucikkeket és mondják le skóciai útjaikat.

Skóciában ellenben cáfolják a döntés gazdasági-politikai mivoltát, hangsúlyozva, hogy nem kirívó eset, hogy egy elítéltnek halálos betegségére való tekintettel felfüggesztik büntetését. Az elmúlt tíz évben al-Megrahit is beleszámítva, 24 ilyen döntést hozott az illetékes skót szerv.

Közben Nagy-Britanniában bejelentették, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem utazik az arab országba András brit herceg. A yorki herceg - a trónörökös Károly öccse - korábban többször járt Líbiában mint kereskedelmi követ.

Rovatok