Index Vakbarát Hírportál

Csalásdömping az afgán elnökválasztáson

2009. augusztus 30., vasárnap 10:17

Két nap alatt megduplázódott azoknak a választási csalásról szóló bejelentéseknek a száma, amelyek érdemben befolyásolhatják az afganisztáni elnökválasztás eredményét. Immár 576 komoly ügyben vizsgálódik a voksolás tisztaságát felügyelő bizottság, többek között a választók megfélemlítésével foglalkoznak, illetve azzal, hogy hamis szavazatokat csempésztek az urnákba.

Több mint 550 olyan csalási esetről kapott bejelentést az afganisztáni elnökválasztás tisztaságát vizsgáló bizottság. A testület szerint ha a felmerült gyanú megalapozott, akkor a bejelentett ügyek elég súlyosak ahhoz, hogy befolyásolják a közép-ázsiai országban tíz napja tartott szavazás eredményét.

A független választási panaszbizottság szóvivője, Nellika Little szerint összesen több mint kétezer, a szavazók megfélemlítésének, befolyásolásának vagy más csalásnak a gyanúját felvető esetről kaptak eddig bejelentést. A panaszok 83 százalékát kezdték el vizsgálni, s ezek közül 567 ügyet kiemelten kezelnek, mivel azok befolyásolhatták az eredményeket. (Ez az ügyszám több mint a duplája annak, amiről két napja szóltak a hírek.) A legtöbb panasz a szavazóhelyiségben elkövetett szabálytalanságokra vonatkozik, például arra, hogy hamis voksokat csempésztek a szavazóurnába.

Az újraválasztásáért küzdő Hamid Karzai elnök fő vetélytársa, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter a The Daily Telegraph című brit lapban szombaton közölt nyilatkozatában ismét azt hangoztatta, hogy megkérdőjelezi Afganisztán jövőjét, ha nem szavatolják az ázsiai országban rendezett elnökválasztás eredményének tisztaságát. Abdullah fogadkozott, hogy minden rendelkezésére álló jogi eszközt igénybe vesz az állami csalások leleplezése érdekében, s ha e törekvésében kudarcot vall, nem fogja elismerni a választás hivatalos végeredményét.

Szombaton közzétett adatok szerint a vártnál szorosabban alakul az elnökválasztás eredménye. Hamid Karzai elnök 46,3 százalékkal vezet fő vetélytársa, Abduallah Abdullah előtt. Utóbbi a szavazatok 31,4 százalékát szerezte meg a szavazóhelyiségek mintegy harmadából érkezett voksok összesítése alapján.

Rovatok