Index Vakbarát Hírportál

Elutasították Karadzic kártérítési igényét

2009. augusztus 31., hétfő 21:28 | aznap frissítve

A hágai törvényszék elutasította Radovan Karadzic kártérítési igényét, aki augusztusban azért kért kárpótlást, amiért állítása szerint hivatalosan bejelentett elfogása előtt elrabolták és titokban fogva tartották.

Elutasította a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) hétfőn Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök kártérítési igényét, aki arra hivatkozva kért anyagi kárpótlást, hogy a szerb hatóságok 2009-ben "elrabolták", majd "titokban fogva tartották".

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező ENSZ-törvényszék Iain Bonomy vezette bírói tanácsa arra hivatkozott, hogy a keresetben szereplő érveket nem most, hanem a várhatóan szeptemberben kezdődő hágai per során, sőt inkább annak vége felé kell megvizsgálni.

Karadzic augusztusban benyújtott kérelmében azt állította, hogy 2008. július 18-án egy belgrádi buszon fogták el, nem pedig 21-én, amikor a szerb hatóságok bejelentették őrizetbe vételét. Szerinte a két időpont között pedig egy titkos helyen tartották fogva, és ezzel sérültek jogai.

Karadzic erre hivatkozva kérte, hogy az NT ítéljen meg számára anyagi kárpótlást, ha végül felmentenék a terhére rótt vádak alól, illetve mérsékeljék a büntetését abban az esetben, ha a hágai testület mégis elmarasztalná.

Karadzicot az 1992-1995 közötti boszniai háborúban játszott szerepe miatt népirtás, háborús és emberiesség elleni bűnök vádjával állították a törvényszék elé.

Rovatok