Index Vakbarát Hírportál

Indianai üzletasszony lehet az új nagykövet

2009. augusztus 31., hétfő 21:10 | aznap frissítve

Az amerikai magyar közösség egyik névtelenül nyilatkozó tagja szerint az Obama megválasztását támogató egyik indianai üzletasszonynak van a legnagyobb esélye az Egyesült Államok budapesti nagyköveti posztjának megszerzésére.

Valószínűleg egy indianai üzletasszonyt jelöl majd új budapesti amerikai nagykövetnek Barack Obama elnök, tudta meg az MTI hétfőn az amerikai magyar közösség egy névtelenséget kérő vezetőjétől. Marni McKinney támogatta Obama elnökválasztási kampányát és szoros kapcsolatok fűzik amerikai magyarokhoz. Az amerikai külügyminiszter várhatóan a közeljövőben jelenti be a leendő nagykövetet.

A névtelen forrás szerint a First Indiana Bank elnökéként McKinney számos szenátorral jó kapcsolatokat ápol. Az Egyesült Államokban a nagykövetjelölteket meg kell erősítenie a kongresszus felsőházának, a szenátusnak.

Arra a kérdésre, hogy vajon miért a magyarul nem beszélő üzletasszonyra esett az Obama-adminisztráció választása, a magyar vezető azt válaszolta: az Obama-kampányt tavaly pénzügyileg is segítő és Indiana állam közéletében aktív szerepet vállaló McKinney érdeklődik a közép-kelet-európai térség iránt, jó kapcsolatok fűzik az amerikai állami politikusokhoz és az ottani helyi közösségek vezetőihez, köztük magyarokhoz.

Rovatok