Index Vakbarát Hírportál

Csehországban mégse tartanak választásokat októberben

2009. szeptember 1., kedd 21:56

Ugyan a cseh alkotmánybíróság még nem hozott tényleges döntést, de azt már megállapították, hogy Václav Klaus rendelete, ami lehetővé tette volna, hogy előrehozott parlamenti választást tartsanak októberben, alkotmányellenes. Lapinformációk szerint a belügyminisztérium leállította az előkészületeket, a kampány viszont már zajlik.

Meghiúsította az október 9-10-re tervezett előre hozott parlamenti választások megtartását Csehországban az alkotmánybíróság, ami napirendre tűzte egy képviselő panaszát. Milos Melcak alkotmányellenesnek tartja Václav Klaus államfőnek a képviselőház mandátumát lerövidítő, az előre hozott választások kiírását lehetővé tevő rendeletét.

Az államfői hivatal keddi reagálásában Klaus példátlan lépésnek, teljesen átpolitizált döntésnek nevezte az alkotmánybíróság váratlan állásfoglalását, ami miatt - mint fogalmazott - "meghatározatlan időre el kell halasztani a választásokat". Klaus úgy vélte, hogy bírósági állásfoglalás, amely a távozó parlament egyik független képviselőjének a beadványa alapján született, alkotmányos válságot idézett elő, ugyanakkor azt ígérte, hogy azt igyekszik majd a lehető leghamarabb megoldani.

Az alkotmánybíróság ténylegesen még nem hozott döntést Milos Melcak beadványáról, amely a képviselőház mandátumát lerövidítő, szerinte alkotmánysértő államfői döntés ellen tiltakozott. A taláros testület ugyanakkor közölte: időre van szüksége ahhoz, hogy megvitassa a beadványt. "A választások újabb időpontját csak az alkotmánybíróság végleges döntése alapján lehet kiírni" - jelentette ki a bírói testület elnöke, Pavel Rychetsky.

A Pravo című napilap információja szerint a cseh belügyminisztérium máris utasítást adott az október elejére meghirdetett szavazás előkészületeinek leállítására, miközben a választási kampány már megkezdődött az országban.

A szavazás időpontjáról július 1-jén döntött Václav Klaus államfő. Az idő előtti képviselőházi választásra azért lenne szükség, mert március végén egy bizalmi szavazáson megbukott a Mirek Topolánek vezette jobbközép koalíciós kabinet. A parlamenti pártok megállapodása alapján azóta Jan Fischer vezetésével átmeneti, szakértői kormány irányítja az országot.

Csehországban legutóbb 2006 júniusában volt képviselőházi választás, a következő rendes választás 2010 júniusában lenne esedékes.

Rovatok