Index Vakbarát Hírportál

Előrehozott választásokat tartanak Görögországban

2009. szeptember 2., szerda 20:26

Előrehozott választások kiírását kezdeményezte a görög kormányfő. Karamanlisz konzervatívjai minimális többséggel rendelkeznek csak a parlamentben, a kormányt a kezdetektől komoly bírálatok érik, amelyek csak fokozódtak a gazdasági válság és az elmúlt hetek erdőtüzeinek hatására.

Új választások kiírását kezdeményezte Kosztasz Karamanlisz, Görögország konzervatív miniszterelnöke, jelentette a BBC. "Új mandátumot szeretnék" - mondta televíziós beszédében.

A kormányzó konzervatívoknak minimális többsége, 151 képviselője van a parlamentben. A kormány gyakorlatilag megalakulása óta folyamatos támadásoknak van kitéve, a kritikák a gazdasági válság és az elmúlt hetek erdőtüzei miatt csak erősödtek.

Karamanlisz annak ellenére az új választásokban látja a megoldást, hogy a közvélemény-kutatások szerint hat pontos hátrányban van az ellenzéki szocialistákkal szemben. Ezért több konzervatív képviselő is ellenezte az előrehozott választásokat.

"2010 nehéz és döntő év lesz, tehát a görögöknek olyan kormányt kell választaniuk, amelyik kivezetheti az országot a válságból" - mondta tévébeszédében a kormányfő. Karamanlisz csütörtökön találkozik Karolosz Papuliasz államfővel, valószínűleg megbeszélésüket követően közlik az előrehozott választások időpontját.

Rovatok