Index Vakbarát Hírportál

Rablásra kényszerítik a roma gyerekeket

2009. szeptember 2., szerda 10:28 | aznap frissítve

A Romániát egyre nagyobb tömegekben elhagyó romák kéregetésre és rablásra kényszerítik gyermekeiket - írja riportjában a BBC . A hatóságok tehetetlenek, hisz elkapni csak a fiatal elkövetőket tudják, ők pedig még nem büntethetők.

A BBC tudósítója szerint a roma gyerekek által elkövetett bűncselekmények száma elsősorban Spanyolországban és Olaszországban ugrott meg.

Madridban különösen a bankautomatáknál elkövetett rablások gyakoriak: miközben valaki eltereli a pénzt felvevő áldozat figyelmét, a gyerekek kikapják a kezéből a felvett pénzt, és elfutnak. A riportban megszólaló tizenhárom éves Daniela szerint egyetlen sikeres rablással akár 300 eurót is kereshet, és ha elkapják, másnap már próbálkozhat is újra: "Bevisznek a menekültszállásra, elveszik a nálam levő pénzt, aztán kiengednek." Ha sikerül a rablás, a pénzt anyjának adja, aki azt reméli, a bevételből házat építhetnek Romániában. A tizenhárom éves kislány azonban szüleiben sem bízik meg teljesen: "A pénz felét magamnak tartom meg", árulja el a BBC-nek.

A madridi rendőrség szerint az utcai lopáson kapott gyerekek 95 százaléka Romániából érkezett roma. Mivel a tizennégy éven aluli gyerekek Spanyolországban nem büntethetők, a hatóságok semmit nem tehetnek velük.

A gyerekek reggelente a Madrid peremén lévő táborokból indulnak koldulni is lopni, és ha üres kézzel térnek vissza, gondviselőik gyakran megverik őket. A több mint ezer cigánynak otthont adó szállásokon embertelenek a körülmények: nincs csatornázás, és a szemétben patkányok szaladgálnak.

Szervezett bűnözés

A milánói rendőrségnek még 2007-ben, Románia EU-csatlakozása után tűnt fel, hogy a városban megugrott a zsebtolvajok száma.

A hatóságok nyomozást indítottak: telefonokat hallgattak le, és a térfigyelő kamerák felvételeit is visszanézték. Kiderült, hogy a roma gyerekeket egy szervezett bűnözői csoport kényszeríti lopásra. A bevételek elképszetőek voltak: egy gyerek átlagosan havi 12000 eurót szerzett. "Ha ezt megszorozzuk ötvennel – ennyi gyerek dolgozott a bandának –, csillagászati összeget kapunk", nyilatkozta a BBC-nek a milánói rendőrség egy tagja.

A gyerekeket kihasználó maffia tagjait végül elkapták, és egyenként tizennégy év börtönre ítélték, a fiatal romákat pedig állami gondozásba helyezték. A BBC tudósítója azonban máris talált két fiút, akik maguktól is visszatértek fosztogatni az olasz város utcáira.

Szegények és gazdagok

A tömeges bevándorlás miatt Olaszországban is egyre gyakoribbak a cigány-ellenes megnyilvánulások: Milánóban roma táborokat romboltak le, és néhány helyi politikus a bevándorlók kitoloncolását követeli. A társadalom szimpátiáját az sem vívja ki, hogy – bár a gyerekeket valóban az elviselhetetlen szegénység kényszeríti lopásra –, a koldult-rabolt pénz nagy részéből a maffia a romániai Cariovában mesébe illő villákat épít.

Még a craiovai alvilág egyik vezetője is aggódik: "a tolvajlás már nem csak Románia, de egész Európa problémája. A gyerekeinknek oktatásra lenne szükségük. Ha így folytatódik, mindenki meggyűlöl minket."

Magyarországon is

A BBC augusztus végén a magyarországi cigányok helyzetével is foglalkozott: az ózdi cigánytelepre látogató Dominic Hughes a Jobbik megerősödésének okait kereste.

A tudósító cikkében leírja a kitört abalkú, csatornázatlan, sokszor még rendes tetővel sem rendelkező házakban élő romák életkörülményeit, és kitér az elmúlt hónapokban elkövetett romagyilkosságokra is. Hughes szerint Magyarországon ismét megjelent a rasszizmus és az antiszemitizmus, ugyanakkor elismeri, hogy a cigányság problémáira nincs könnyű válasz.

Rovatok