Index Vakbarát Hírportál

Közzéteszik a Fehér Ház látogatóinak listáját

2009. szeptember 4., péntek 20:18

Szeptember 15. után szinte az összes elnöki vendég nevét nyilvánosságra hozzák, kivétel ezalól csak a különösen fontos nemzetbiztonsági ügyekben vagy családi okból érkezők.

Az átlátható kormányzás elvét hirdető Barack Obama szakított elődei politikájával és nyilvánosságra hozza a Fehér Ház látogatóinak listáját - erről maga az elnök tett bejelentést.

"Az amerikai történelem legnyitottabb és legátláthatóbb adminisztrációját teremtjük meg, nemcsak a Fehér Ház kapuit nyitjuk meg, hanem betekintést engedünk annak belső működésébe is" - fogalmazott.

Obama jogvédő csoportok nyomására döntött így, mindeddig George Bush elnökhöz hasonlóan visszautasította a lista nyilvánosságra hozatalát, amely alapján felmérhető, kik vannak hatással a Fehér Házban a döntési folyamatokra.

Több pert is indítottak

Az utóbbi években több pert is indítottak polgárjogi szervezetek a kormány ellen azt követelve: a Fehér Ház hozza nyilvánosságra az elnökkel és tanácsadóival tárgyaló lobbisták neveit, hogy a közvélemény megismerhesse, ki befolyásolja a kormány egészségügyi, energia- és egyéb politikáját.

Az ország történelemben először nyíltan hozzáférhetővé válik a Fehér Házba látogatók listája; az amerikaiaknak joguk van tudni, kiknek a véleményére hallgatnak a Fehér Házban - mondta az elnök, hangsúlyozva, hogy szinte minden látogató nevét közölni fogják.

Kivételt képeznek a különleges érzékenységű ügyekben, például a legfelsőbb bíróság tagjelöltjeiről az elnökkel tárgyaló személyek, valamint a nemzetbiztonsági tanácskozások részvevői. Az elnöki vagy alelnöki család személyes vendégeiről sem adnak ki információkat. Ugyanakkor a listán ott lesznek például azok is, akik egyszerű turistaként jutnak be a Fehér Házba.

Decemberben olvasható az első névsor

A döntés nem azonnali hatályú; a szeptember 15. utáni látogatókra lesz érvényes. A nevek listáját mindig 90-120 nap elteltével fogják közzétenni, vagyis az első névsort december végén lehet majd olvasni a Fehér Ház honlapján.

Melanie Sloan, a washingtoni Polgárok a felelősségért és erkölcsért nevű csoport vezetője méltatta Obama döntését; az mondta, ez a kormány betartja kampányígéretét és az átlátható kormányzás új időszakát nyitja meg, szemben a Bush-adminisztrációval, amelyik foggal-körömmel küzdött azért, hogy a Fehér Ház látogatóinak listája titokban maradjon. Ez az eddigi legnyitottabb Fehér Ház - mondta. A csoport Obama döntése nyomán visszavonta a kormány titkolózása miatt általa korábban indított keresetet.

Rovatok