Index Vakbarát Hírportál

Döcög a kormányalakítás Libanonban

2009. szeptember 10., csütörtök 16:58

Szaad Haríri csütörtökön visszaadta az államfőnek a libanoni kormány megalakítására kapott megbízását, miután az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah nem bólintott rá a kormány összetételéről szóló javaslatára. A Hezbollah azt hiányolta, hogy a kijelölt kormányfő nem egyeztetett előzetesen az ellenzékkel. Haríri újra megbízást kaphat.

Visszaadja a kormányalakítási megbízást Szaad Haríri kijelölt libanoni miniszterelnök, miután a Hezbollah mozgalom vezette parlamenti kisebbség elutasította Haríri, a nemzeti egységkormány összetételére tett javaslatát.

Haríri csütörtökön, Michel Szuleimán államfővel Bejrútban folytatott megbeszélése után jelentette be visszalépését a sajtónak. Döntése minden bizonnyal fokozza a politikai bizonytalanságot a közel-keleti országban.

Szuleimán várhatóan újabb konzultációkat kezd a parlamenti erőkkel az új kormányfő személyéről. Széles körben elterjedt várakozás szerint a Haríri vezette, parlamenti többséggel bíró pártkoalíció ismét őt akarja majd kormányfőnek, így újra ő kaphat kormányalakítási megbízást.

A Haríri vezette, a Nyugat-támogatását élvező és Szíria-ellenes Jövő Mozgalom pártkoalíció a júniusi parlamenti választásokon 71 mandátumot szerzett a 128 tagú törvényhozásban. Haríri ennek ellenére nemzeti egységkormányt akart létrehozni a Szíria-barát ellenzék bevonásával, amivel 73 napon át eredménytelenül próbálkozott. A politikus kedden végül benyújtotta előzetes kormánylistáját az államfőnek, de a végső simításokat a névsoron úgy végezte el, hogy arról nem egyeztetett az ellenzékkel.

A Szíria mellett Irán támogatását is élvező, síita Hezbollah és szövetségesei azonnal elutasították a listát.

A kormányalakítási tárgyalásokon a pártok csak egy dologban, a kormánytisztségek elosztásának módjában értettek egyet: a 30 fős kabinetben 15 hely jutott volna a parlamenti többségnek, tíz a Hezbollahnak és szövetségeseinek, öt miniszterről pedig az államfő dönthetett volna.

Három évvel ezelőtt a polgárháború (1975-1990) óta példátlan politikai válság tört ki Libanonban a két nagy politikai tábor között a hatalom megosztása miatt. Az ellenségeskedés tavaly májusban véres összecsapásokba torkollott, de még ugyanabban a hónapban megállapodást írtak alá a válság rendezéséről. Ennek alapján tavaly júliusban nemzeti egységkormány alakult Libanonban, ez az idei választásokig volt hivatalban.

Rovatok