Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu Moszkvában járt, vagy nem

2009. szeptember 10., csütörtök 12:30

Az izraeli miniszterelnök hétfőn állítólag egy magáncég által bérelt gépen a legnagyobb titokban elhagyta Izraelt, és Oroszországba repült, hogy meggyőzze Moszkvát: ne adjanak el korszerű orosz fegyverrendszereket Izrael ellenségeinek.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő irodája csütörtökön elismerte, hogy pontatlan tájékoztatást adott a miniszterelnök hétfői programjáról. Az izraeli média szerint a pontatlan tájékoztatásnak az volt a célja, hogy leplezze, hogy a miniszterelnök a kérdéses napon titokban Moszkvába látogatott.

"A miniszterelnök titkosnak minősített, nemzetvédelmi ügyben járt el. Meir Kalili tábornok, a miniszterelnök katonai attaséjának a kezdeményezésére adták ki a (pontatlan) közlést, hogy megőrizzék a titkot" - áll a miniszterelnöki hivatal csütörtöki közleményében.

Kalili tábornok kedden azzal magyarázta Netanjahu távolmaradását az előre beütemezett programjairól, hogy a kormányfő több órás, szinte egész napos látogatást tett a hírszerzés, a Moszad Tel-Aviv melletti központjában.

A legnagyobb titokban elhagyta Izraelt

A Jediót Ahronót című izraeli lap, forrásainak közlése nélkül viszont azt állította: Netanjahu szóban forgó időpontban Moszkvában tárgyalt, hogy rávegye az orosz vezetést: ne adjon el fegyvereket Iránnak és Szíriának. Ezt a miniszterelnöki hivatal cáfolta, mint ahogy a Kreml is. "Netanjahu nem járt Moszkvában sem a múlt héten, sem hétfőn" - jelentette ki a francia hírügynökségnek az orosz elnöki hivatal egyik szóvivője.

A közszolgálati rádió jelentése szerint viszont Netanjahu hétfőn egy magáncég által bérelt gépen a legnagyobb titokban elhagyta Izraelt. A gépet az a Merhav cég bérelte ki, amely a Netanjahuhoz politikailag nagyon közel álló Joszi Majman üzletember tulajdonában van.

Az izraeli vezetők hosszú évek óta próbálják lebeszélni az oroszokat arról, hogy - többek közt - Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert szállítsanak Teheránnak, amely rendszert az iráni atomlétesítmények köré lehetne telepíteni.

Kommerszant: Moszkvában, titokban

Igaz a hír, amely szerint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn teljes titoktartás közepette az orosz fővárosban járt, írta csütörtökön a Kommerszant című orosz napilap.

Egy magas beosztású kremlbeli forrás megerősítette lapunknak, hogy az izraeli kormányfő valóban Moszkvában járt, írta a rendszerint jól értesült újság.

Az izraeli sajtó szerint Netanjahu arról próbálta meggyőzni az orosz illetékeseket, hogy Moszkva ne adjon el korszerű fegyverrendszereket Iránnak és Szíriának.

A Kreml sajtószolgálat azonban hivatalosan közölte, az izraeli miniszterelnök "sem a múlt héten, sem hétfőn" nem járt az orosz fővárosban.

Rovatok