Index Vakbarát Hírportál

Egymást taposták halálra az ételre várók Pakisztánban

2009. szeptember 14., hétfő 15:11

Legalább tizennégyen, főként nők és gyermekek vesztették életüket, mikor a pakisztáni Karacsiban pánik tört ki egy ételosztáson.

Egy muzulmán vallási csoport jótékonysági ételosztást tartott a pakisztáni Karacsi egyik zsúfolt szegénynegyedében, mikor áramszünet miatt pánik tört ki az ingyen lisztre és rizsre váró többszáz fős tömegben.

A hirtelen jött sötétben az emberek megijedtek, és menekülni kezdtek. A tömeg legkevesebb tizennégy embert, köztük nőket és gyermekeket tiport maga alá, a BBC több tucat sebesültről is tud. A város rendőrkapitánya az AFP hírügynökségnek azt mondta, az eltaposottakon kívül voltak olyanok is, akiket egyszerűen megfojtott a tömeg.

A Reuters hírügynökségnek a helyszínen egy tizenhárom éves gyerek számolt be élményeiről: mindenki a másikat lökdösve próbált feljutni egy lépcsőn az ételhez, mikor hirtelen kialudt a közvilágítás. Miközben menekülni próbáltak, az emberek "a sötétben egymáson bukdácsoltak át".

Pakisztán elnöke az AFP-nek megdöbbenését fejezte ki, és azt ígéri, vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mi okozhatta az emberek halálát. Az ételosztás szervezőit letartóztatták, mert nem tájékoztatták előre a rendőrséget a tervezett akcióról.

Az iszlám vallás szent hónapja, a Ramadán jövő héten ér véget. Ebben az időben a muzulmánok jócselekedeteket gyakorolnak: az ingyen vagy áron alul történő ételosztás bevett gyakorlatnak számít.

Rovatok