Index Vakbarát Hírportál

Al-Kaida vezetőt öltek meg Szomáliában

2009. szeptember 15., kedd 08:47 | aznap frissítve

Egy titokzatos helikopteres kommandó megtámadott hétfőn Szomáliában egy gépkocsit, amelyen feltehetőleg vezető lázadók utaztak; kettőt közülük megöltek, kettőt pedig elhurcoltak a szemtanúk szerint. Amerikai tisztségviselők később közölték, hogy az Egyesült Államok fegyveres erői hajtották végre az akciót, amelyben feltehetően végeztek az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat egyik körözött tagjával.

Amerikai katonák becserkészték és megölték az al-Kaida egyik kenyai vezetőjét Szomáliában hétfőn, közölte egy a neve elhallgatását kérő amerikai hivatalnok az AFP francia hírügynökséggel. Szaleh Ali Szaleh Nabhant az amerikai szövetségi nyomozók különféle merényletek miatt keresték. Amerikai hírforrások szerint Nabhan autóját egy helikopterről lőtték ki és az akciót egy amerikai hadihajó is figyelte, amely, ha szükség lett volna rá, közbeavatkozik. A Nabhannak vélt férfi holttestét a kommandósok magukkal vitték.

A kenyai születésű, 28 éves Nabhant az amerikai kormányzat köröztette, mert azzal gyanúsították, hogy részt vett 1998-ban a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség elleni merényletekben. Nabhan számlájára írják a kenyai Mombasa támadásokat is: 2002-ben 16-an meghaltak és több mint 60-an megsebesültek, amikor egy a turisták által kedvelt tengerparti üdülőhelyen, a kenyai Mombasa-ban öngyilkos merénylők robbantották fel magukat egy izraeli tulajdonú szállodánál. Ezzel egy időben föld-levegő rakétákat lőttek ki két izraeli charter gépre is, de ezek nem találtak.

Szomáliai szemtanúk korábban arról számoltak be, hogy négy helikopterrel katonák érkeztek és az afrikai ország fővárosától, Mogadishutól 200 kilométerre délre fekvő Erile településen rátámadtak egy két autóból álló konvojra helyi idő szerint éjjel fél kettőkor. A kocsik egyikében mindenkit megöltek, a másikból pedig magukkal vitték a sebesülteket.

Az incidensről beszámoló helyi lakosok nem tudták megmondani, hogy milyen felségjelzést viseltek a katonák és járműveik, de egyikük franciának vélte őket, akik egy francia hadihajóról szállhattak föl. Párizsban a vezérkar szóvivője tagadta, hogy francia akció lett volna.

Nyugati hírforrások szerint összesen hat ismert al-Kaida harcos utazott az autókban, közülük hárman az úgynevezett Shebab csoporthoz tartoznak, amely Szomáliában tevékenykedik és a feltételezések szerint egy francia titkos ügynököt tart fogva július óta. Állítólag ők raboltak el három segélymunkást is a nyáron a kenyai határ közelében. A Shebab célja megbuktatni a szomáliai elnököt és bevezetni a szigorú muzulmán vallási előírásokon alapuló saría törvénykezést az afrikai országban.

A washingtoni védelmi minisztérium szóvivője nem kommentálta a szomáliai amerikai kommandós akcióról szóló híreket.

Rovatok