Index Vakbarát Hírportál

Elküldték a maffiakapcsolatokkal vádolt litván házelnököt

2009. szeptember 15., kedd 19:36

A litván parlamenti képviselők kedden elküldték a nyáron egy tévé felvételén egy maffiavezérrel beszélgető házelnököt. Arunas Valinskas tagadta, hogy köze lenne bűnözői csoportokhoz, szerinte politikai ellenfelei támadásainak esett áldozatul.

A litván parlament kedden menesztette Arunas Valinskas házelnököt, akit azzal gyanúsították meg, hogy bűnszövetkezettel tart kapcsolatot. A 2009-es parlamenti választásokon a politikába kerülő egykori televíziós producer tagadja a vádakat, és a politikai ellenfeleknek tulajdonította a támadásokat.

A 141 fős törvényhozás 95 tagja támogatta a házelnök menesztését, húszan ellenezték, a többiek vagy tartózkodtak, vagy távol voltak. A házelnök menesztéséhez egyszerű többség is elég volt.

Valinskas ügye nyáron kezdődött, amikor a helyi média közzétett egy felvételt, amelyen egy kaunasi maffiavezérrel beszélget. Később az általa vezetett Nemzeti Újjáéledés Pártjának több vezetője állította róla, hogy személyes kapcsolatokat tart az alvilággal.

"Nincs semmilyen kapcsolatom szervezett bűnözői csoportokkal" - mondta a keddi szavazás előtt Valinskas. "Az egyetlen hibám az volt, hogy teljesen nyitott vagyok az emberekkel szemben, és soha nem osztottam fel őket jókra és rosszakra" - tette hozzá.

Dalia Grybauskaite elnök előzőleg a házelnök lemondását javasolta, amikor az ügyészség vizsgálatot indított Valinskas ellen. A 42 éves politikus azonban elutasította az államfő javaslatát.

Rovatok