Index Vakbarát Hírportál

Bush leszólta politikustársait a hátuk mögött

2009. szeptember 17., csütörtök 21:17

George W. Bush korábbi amerikai elnök beszédírójának új könyve szerint többször is megjegyzéseket tett politikustársai a hátuk mögött, emellett a konzervatív politika lényegével sem volt tisztában. A Fehér Házban dolgozó korábbi munkatársak szerint a fele sem igaz a botránykönyvben szereplő anekdotáknak.

A nyilvánosság előtt visszafogottan, udvariasan viselkedő George Bush időnként megjegyzéseket tett politikustársaira a hátuk mögött, olvasható a volt amerikai elnök egykori beszédírója, Matt Latimer új könyvében. Bush Obamáról például azt mondta, gőze sincs a dolgokról, Hillary Clinton fenekét pedig túl nagynak találta.

A Bush hivatali idejének utolsó 22 hónapjában az elnök felszólalásait előkészítő egykori beszédíró könyvében felidézi, hogy a republikánus politikus gyakran dohogott beszédeinek gyakorlása közben. "Ez veszélyes világ. Ez az ürge egyáltalán nincs erre felkészülve (...) gőze sincs a dolgokról, az tuti" - mondta a kampány alatt egyszer Obamáról.

Bush meg volt győződve arról, hogy nem Obama, hanem vetélytársa, Hillary Clinton szerzi meg a demokrata elnökjelöltséget, de úgy gondolta, hogy a volt first lady is alábecsüli az elnök előtt álló feladatokat. Egyszer pedig azt mondta: "majd (meglátjuk), ha a nagy fenekével ideül az asztalhoz".

Sarah Palin alaszkai kormányzót, a republikánus alelnökjelöltet sem hagyta ki. "Igyekszem felidézni, találkoztam-e már vele korábban, valahol biztosan" - mondta pislogó szemmel, majd azt kérdezte, "Ki is ő, Guam kormányzója?". Jelentéktelen személynek tartotta Palint, aki szerinte távolról sem volt felkészülve az alelnökségre, ugyanis semmi tapasztalata nem volt az országos politikában.

Kellemetlen anekdotákat idéz fel

A Bush közvetlen közelében dolgozó Matt Latimer Kevesebb beszéd: a Fehér Ház egy túlélőjének története című könyvét némi aggodalommal várták a korábbi amerikai adminisztráció tagjai.

Az egykori beszédíró ugyanis a megjegyzések mellett egy sor, Bushra nézve kellemetlen anekdotát idéz fel. Az elnök állítólag nem volt tisztában a konzervatív politikai mozgalom lényegével, és egyszer nem volt képes felfogni a tanácsadói által előterjesztett gazdaságpolitika lényegét.

Nevetségesnek tartják

A Fehér Ház több volt vezető tisztviselője azt mondta a következő héten megjelenő könyvről, hogy az abban leírt történeteknek legfeljebb a töredéke tűnik igaznak. Ed Gillespie, az elnök egykori tanácsadója állította, hogy jelen volt például, amikor Bush megtudta, hogy John McCain republikánus elnökjelölt Palint választotta társának, és nem igaz az, amit Latimer leírt az elnök reakciójáról. Bush nagyon jól tudta, hogy Palin Alaszka kormányzója.

Tony Fratto, a Fehér Ház egykori szóvivője nevetségesen, szinte vígjátékba illően hamisnak nevezte Latimer több állítását, amelyek a könyvből közölt részletek között előzetesen megjelentek a sajtóban. Leszögezte, Latimer nem volt olyan bennfentes, mint amilyennek beállítja magát.

A Crown kiadóház azonban védelmébe vette a memoárt. A kiadó alelnöke szerint az elkötelezetten konzervatív, ám a politikából végül kiábrándult Latimer szellemes mesélő, és a Fehér Házban töltött éveiről is találó portrét festett.

Rovatok