Index Vakbarát Hírportál

Felszámolták a calais-i dzsungelt

2009. szeptember 22., kedd 12:51 | aznap frissítve

A francia rendőrség kedd reggel megkezdte illegális bevándorlók Calais melletti sátortáborának felszámolását. Bevándorlók és baloldali tüntetők csaptak össze velük. Az ott lakók reménykedtek, hogy éjszaka kamionokba rejtőzve Nagy-Britanniába szökhetnek.

A francia rendőrség felszámolta kedden több száz illegális bevándorló Calais kikötőváros melletti sátortáborát. Rohamrendőrök egy tucatnyi rendőrségi furgonnal érkeztek a "dzsungelnek" nevezett, erdős területen kiépült sátortáborhoz, majd hozzáláttak a menekülthely felszámolásához. Ebben a bevándorlók és baloldali tüntetők próbálták őket megakadályozni, eredménytelenül.

Eric Besson bevándorlásügyi miniszter áprilisban jelentette be, hogy megszüntetik a tábort. Akkoriban közel ezer menekült élt a táborban, de a bejelentése után számuk erősen megcsappant. Közvetlenül a felszámolás előtt már csak 250-en maradtak, zömmel afgánok. A menekültek éjszakánként kamionokban elrejtőzve próbáltak átjutni a La Manche-csatornán a jóval kedvezőbb feltételeket kínáló Nagy-Britanniába.

A bevándorlásügyi minisztérium választás elé állította őket. Azt javasolta, hogy pénzsegélyt kapnak, ha önként távoznak az országból, vagy ha megfelelnek a követelményeknek, menedékjogot kérhetnek Franciaországban, ellenkező esetben pedig kitoloncolás vár rájuk.

Segélyszervezetek hevesen bírálták a hatósági eljárást, mondván, a tábor felszámolása nem fogja megoldani az illegális bevándorlás problémáját, a menekülthely lakói pedig másutt keresnek majd menedéket. Eric Besson azonban védelmébe vette a hatósági fellépést, mondván, a "dzsungel" nem humanitárius tábor, hanem "közegészségügyi rémálom" és embercsempészek telephelye.

Rovatok