Index Vakbarát Hírportál

Iskolát robbantottak pakisztáni szélsőségesek

2009. szeptember 22., kedd 11:34

Feltehetően iszlám szélsőségesek felrobbantottak egy lányiskolát kedden Pakisztán észak-nyugati részén, mert szerintük a nők nem tanulhatnak. A támadásnak nem voltak áldozatai, az épület éppen üres volt.

Kedden felrobbantották az észek-nyugat pakisztáni Peasavar egyik külvárosi lányiskoláját, a feltételezések szerint időzített pokolgéppel. A detonációban az iskola súlyosan megrongálódott, de személyi sérülés nem történt, mert az épületben éppen nem tartózkodott senki.

Az elkövetők valószínűleg iszlám fegyveresek, akik Pakisztánban és a vele szomszédos Afganisztánban a múltban gyakran hajtottak végre támadásokat lányiskolák ellen, abbéli meggyőződésükben, hogy a nők nem tanulhatnak.

Az al-Kaida terrorszervezet és a tálib mozgalom fegyveresei uralmuk alatt tartják az Afganisztánnal határos pakisztáni térség nagy részét. Az elmúlt egy évben a hadsereg sikereket könyvelt el a térség több szegletében, de a szélsőségesek továbbra is erősen tartják magukat a hegyvidéki területeken, ahová nem ér el a törvény keze.

Rovatok