Index Vakbarát Hírportál

A magyarok nem beszélnek idegen nyelveket

2009. szeptember 24., csütörtök 17:42 | aznap frissítve

Az EU statisztikai hivatalának adatai szerint Magyarországon 2007-ben csak a felnőttek egynegyede beszélt legalább egy idegen nyelven, ami a legrosszabb arány az Európai Unióban. A középiskolás végzősök között jobb az arány, ott 41 százalék már két idegen nyelven tud. Az európai országokban átlagosan a végzősök kétötöde tud már legalább két idegen nyelven.

Egy európai országokban végzett felmérésben Magyarországon a megkérdezett felnőttek háromnegyede állította, hogy egyetlen idegen nyelvet sem tud. 17, 6 százalék mondta, hogy beszél egy idegen nyelvet, míg két vagy több nyelv ismeretét 7,6 százalék állította.

Az Eurostat adatai alapján összességében a 25 és 64 év közötti megkérdezett EU-lakosok 28 százaléka két vagy több, 36 százaléka egy idegen nyelvet tudott, a fennmaradó 36 százalék pedig egyet sem.

A saját bevallás alapján két vagy több idegen nyelvet beszélő felnőttek aránya Szlovéniában volt a legnagyobb, 72 százalékos. Szlovákiában és Finnországban ez a mutató 68 százalék, a balti államokban pedig 55 és 66 százalék közötti volt. Portugáliában egy idegen nyelvet sem beszélők aránya 51, Spanyolországban 47 százalék volt.

A legtöbb országban az angol volt a legtöbb ember által ismert idegen nyelv, kivéve Bulgáriát, a balti államokat és Lengyelországot, ahol az orosz, valamint Szlovákiát, ahol a csehet jelölték meg a legtöbben ismert idegen nyelvként. Csehországban az angol volt a legtöbbek által ismert idegen nyelv.

A végzősöknél jobb az arány

Az európai középiskolákban az érettségi előtti két utolsó tanévben a diákok 60 százaléka legalább két idegen nyelvet tanult 2007-ben az EU statisztikai hivatalának csütörtökön közzétett adatai szerint. 6 százalékuk viszont egyetlen idegen nyelvet sem tanult. Magyarországon az Eurostat adatai szerint 57,2 százalék tanult egy, 41,8 százalék két idegen nyelvet, egy százalék egyet sem.

Csehországban, Finnországban, Hollandiában és Luxemburgban minden felső középiskolai osztályban tanítanak két vagy több idegen nyelvet. Szlovákiában és Szlovéniában 98, Észtországban 97 százalékos volt az arány. Ugyanakkor Nagy-Britanniában az ilyen osztályok diákjainak 51 százaléka, Írországban 19 százaléka egyetlen idegen nyelvet sem tanult.

Rovatok