Index Vakbarát Hírportál

Betiltana két szélsőjobb szervezetet az ügyészség

2009. szeptember 25., péntek 17:51

Kábítószer-kereskedőkkel kapcsolatot tartó szurkolói csoportokhoz kötődik az a két szélsőjobboldali szerb szervezet, melyeket betiltana egy ügyész. Az Obraz és az 1389 nevezetű csoportok többek között a tervezett meleg-felvonulás résztvevőit fenyegette nyíltan.

Két szélsőjobboldali szervezet betiltását kezdeményezte a szerb alkotmánybíróságnál egy ügyész. Slobodan Radovanovic szerint az Obraz (Becsület) és az 1389 nevű, magát népi mozgalomnak nevező szerveződés tevékenysége az alkotmányos rend erőszakos feldúlására, az emberi és kisebbségi jogok megsértésére, faji, nemzetiségi és vallási gyűlölet szítására irányul.

Az ügyész keresetében emlékeztetett rá, hogy az Obraz és az 1389 már számos incidenst provokált, s úgy fogalmazott: ha az alkotmánybíróság betiltaná őket, az egyértelmű üzenet lenne, hogy e szervezetek és tagjaik alkotmány- és törvényellenes tevékenységét a szerb társadalom nem tűri. Az Obraz és az 1389 a viszonylag új, mintegy tíz éve alakult szélsőjobboldali szerb szervezetek közé tartozik. (A második szervezet az 1389-es rigómezei csatáról kapta nevét, a csata évszámát vette fel névnek, a csatában a középkori szerb királyság megsemmisítő vereséget szenvedett az előretörő oszmán birodalomtól.)

Az utóbbi hetekben került a két szervezet ismét a figyelem középpontjába, mivel a melegek szeptember 20-ra Belgrádba tervezett, de az utolsó pillanatban lemondott parádéja legfőbb ellenzői közé tartoztak, s nyíltan erőszakkal fenyegetőztek. Mindkét szervezet erőteljesen támaszkodik a vezető szerb futballcsapatokhoz, a Crvena Zvezdához és a Partizan Beogradhoz kötődő úgynevezett szurkolói klubokra.

A szerb kormánynak a sportban eluralkodott erőszak ellen létrehozott bizottsága ezekről csütörtökön állapította meg, hogy szoros kapcsolatot tartanak fenn az alvilággal, s főleg a kábítószerrel kereskedő bűnözői körökkel. Snezana Samardzic-Markovic sportügyi miniszter a megbeszélés után közölte: kezdeményezni fogják a Crvena Zvezda Delije (Daliák) és a Partizán Grobari (Sírásók) nevű, polgári egyesületként bejegyzett szurkolói klubjainak bírósági határozattal történő feloszlatását.

Rovatok