Index Vakbarát Hírportál

Másfél év múlva indul Irán új urándúsítója

2009. szeptember 26., szombat 15:38

Irán szeptemberben bejelentett második urándúsítója másfél év múlva kezd működni. Ahmadinezsád azt mondta, törvényesen jártak el, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei előtt a létesítmény nyitva áll. Ban Kimun aggódik. Irán és a hatok október 1-én Genfben tárgyalnak.

Hamarosan megkezdheti működését Irán újonnan bejelentett urándúsító üzeme, idézte szombaton a Farsz iráni félhivatalos hírügynökség az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hameneinek egyik munkatársát.

A jelentés egy nappal azután látott napvilágot, hogy Barack Obama amerikai elnök a pittsburgh-i G20-as csúcson azt követelte Irántól, decemberig tárja fel a nemzetközi ellenőrök előtt nukleáris programjának minden részletét, különben fájdalmas szankciókkal sújtják.

"Az új gyár, ha az Isten is úgy akarja, hamarosan megkezdi működését" - mondta a Farsz szerint a Hamenei ajatolláh hivatalát vezető Mohammad Mohammadi-Golpajegani az iraki-iráni háború kitörésének évfordulóján.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök pénteken New Yorkban azt állította, hogy a szent város, Kum közelében épülő létesítmény teljesen törvényes, és nyitva áll Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei előtt. Azt, hogy az építkezésről Teherán csak szeptember 21-én tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), Ahmadinezsád azzal indokolta, hogy az új urándúsító csak másfél év múlva lesz működőképes, a NAÜ szabályai pedig csak az üzembe helyezés előtt fél évvel írják elő a bejelentést.

Ugyancsak pénteken Ban Kimun ENSZ-főtitkár az iráni elnökkel tartott New York-i megbeszélésén súlyos aggodalmának adott hangot, amiért Teherán - amint arról az újabb építkezés is tanúskodik - folytatni akarja az urándúsítás tevékenységét. "A főtitkár megismételte felhívását, hogy Irán maradéktalanul hajtsa végre a rá vonatkozó biztonsági tanácsi határozatokat, továbbá teljes mértékig működjön együtt a NAÜ-vel minden, a nukleáris programját illető aggodalom tisztázása érdekében" - fogalmazott a közlemény.

Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter szombaton kijelentette, hogy a leleplezés, miszerint Irán a már létező natanzi urándúsító üzeme után most egy második ilyen létesítményt is épít, egyértelmű választ követel meg a nagyhatalmaktól a Teheránnal tartandó október 1-jei tárgyalásokon. Lieberman szerint az újabb leleplezés "minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy ez az ország (Irán) atomfegyverrel akar felszerelkezni".

Irán és a nukleáris dossziéjával foglalkozó hat ország (az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország és Kína) október 1-jén Genfben ülnek tárgyalóasztalhoz.

Rovatok