Index Vakbarát Hírportál

Whiskey-s ládákban csempészték az 56-os iratokat

2009. szeptember 28., hétfő 17:14 | tizennégy éve frissítve

Az OSA Archívum honlapján elérhetővé tette az 1956-os eseményeket kivizsgáló ENSZ Különbizottságnak tett titkos tanúvallomásokat. Most a névtelen megszólalókat és rokonaikat keresik, október 22-én egész napos bemutatót tartanak az anyagból. Az ötvenezer oldalnyi dokumentációt és a hanganyagokat Héderváry Klára, a bizottság asszisztense mentette meg a kötelező megsemmisítéstől, majd ő csempészte ki az ENSZ épületéből 24 whiskey-s ládában.

A honlapján a széles nyilvánosság számára is elérhetővé tette a budapesti Open Society Archives az 1956-os eseményeket kivizsgáló ENSZ Különbizottság háttéranyagait. A dokumentumok folyamatosan kerülnek fel az oldalra, egyelőre a bizottság által meghallgatott tanúk vallomása érhető el, az átirat mellett sok esetben az eredeti hanganyag formájában is. Októberben az ötvenezer oldalnyi dokumentum további részei is elérhetővé válnak, 22-én egész napos nyílt bemutatót szerveznek az intézmény Arany János utcai épületében.

A különbizottságot 1957 januárjában állította fel az ENSZ Közgyűlése, feladata az 1956-os magyar forradalom eseményeinek, a szovjet katonai beavatkozásnak, a Kádár János vezette ellenkormány hatalomra kerülésének és ténykedésének kivizsgálása volt. A bizottságba öt függetlennek tekintett ország, Ausztrália, Ceylon (a mai Srí Lanka), Dánia, Tunézia és Uruguay delegálta ENSZ-nagykövetét. Fél év alatt, 1957 júliusára elkészült a több száz oldalas jelentés, amely az első színvonalas elemzésnek tekinthető a forradalomról.

Ennek elkészítéséhez 111 emigráns tanút hallgattak meg, akik nagy része a Magyarországon maradt családja védelmében anonimitást kért. A szovjet és magyar diplomácia követelte a tanúk nevének kiadását, azonban azt a szigorú titoktartási szabályok miatt még a bizottság tagjai sem ismerték. Sokan ehhez a konfliktushoz kötik a bizottság másodtitkárának, Poul Bang-Jensen dán diplomatának a halálát, aki 1959-ben máig vitatott körülmények között öngyilkosságot követett el. Az OSA most szeretné megtalálni a bizottság által meghallgatott tanúkat.

Az intézmény tavaly óta dolgozik az Országos Széchényi Könyvtárban tárolt dokumentáció digitalizálásán. Az iratokat három év után az ENSZ szabályai szerint meg kellett volna semmisíteni, azonban Héderváry Klára, a bizottság asszisztense (még jóval a forradalom előtt emigrált az USA-ba) összegyűjtötte és irodájában tárolta őket nyugdíjazásáig. Ekkor megszervezte, hogy egy olyan napon szállítsák el a személyes tárgyait, amikor a szovjet főnöke nem dolgozik, és az amerikai főnöke segítségével 24 whiskey-s ládában kivihette az épületből a teljes dokumentációt. Az anyagot a lakásán, később egy kutatóintézetben tárolta, míg a rendszerváltás után Magyarországra küldte, ahol megvette az OSA, és elhelyezte a Széchényi Könyvtárban. Az OSA célja, hogy ismertté és kutatottá váljon a dokumentáció, így a digitalizáció mellett egy angol nyelvű katalógust is elkészítenek.

Rovatok