Index Vakbarát Hírportál

Hat év börtönre ítélték Fujimori volt perui elnököt

2009. szeptember 30., szerda 21:02

Hat év börtönbüntetésre ítélte a perui legfelsőbb bíróság szerdán Alberto Fujimori volt államfőt korrupció és illegális lehallgatások vádjával.

A 71 éves egykori elnököt, aki 1990 és 2000 között állt a dél-amerikai ország élén, áprilisban már 25 évi szabadságvesztésre ítélték az emberi jogok megsértése miatt; jelenleg ezt a büntetését tölti. Várhatóan élete végéig börtönben marad, hacsak nem kap elnöki kegyelmet.

Fujimori hétfőn elismerte, hogy törvénytelenül hallgattatott le telefonokat, és kenőpénzeket fizetett egy legfelsőbb bírósági tárgyalás befolyásolása érdekében, amelyen 60 neves perui kívánt tanúvallomást tenni ellene.

Bírálói szerint el akarta kerülni, hogy az ügy nyilvánosságra kerüljön, ami zavaró lett volna az ő, illetve a lánya, egy népszerű konzervatív törvényhozó számára. Keiko Fujimori a 2011-ben esedékes elnökválasztás egyik esélyesének számít. Az ítélet kapcsán közölte: ha megválasztják, kegyelemben fogja részesíteni az apját.

Fujimori igen népszerű volt a Fényes Ösvény nevű baloldali lázadó szervezet legyőzése és a gazdasági válság megfékezése miatt. Kormánya 2000-ben egy korrupciós botrány miatt megbukott, Fujimori pedig Japánba, felmenőinek szülőhazájába szökött.

A perben - amely az utolsó volt a négy közül, amelyet ellene indítottak 2007-ben Chiléből történt kiadatása után - az ügyészek azzal vádolták a volt elnököt, hogy kongresszusi képviselőket hallgattatott le, illetve vesztegetett meg, hogy pénzügyileg támogassák a pártját, vagy pedig kedvező színben tudósítsanak a kormányról.

Fujimori kiterjedt kémhálózatot hozott létre a Fényes Ösvény elleni harc céljából, amelyet végül politikai haszonszerzéshez használt fel.

A volt elnök ellen eddig három perben hoztak ítéltet. A legsúlyosabbat - 25 évi börtönt - egy katonai halálbrigád létrehozásának elrendeléséért rótták ki rá. Az osztag 1991-ben és 1992-ben összesen 25 polgári személyt ölt meg a Fényes Ösvénnyel vívott polgárháború idején.

Fujimori közölte: fellebbezni fog a szerdai ítélet ellen.

Rovatok