Index Vakbarát Hírportál

Kína felülmúlná az olimpiát

2009. szeptember 30., szerda 23:58

Kínában az olimpiára jellemző felhajtással ünneplik csütötökön a népköztársaság megalakulásának 60. évfordulóját, amelyen a szokásos katonai parádét gálaműsor és tűzijáték követi. A biztonsági intézkedések többek szerint felülmúlják a játékok előkészületeit. A kínai vezetés külön az évfordulóra az ország legismertebb színészeit felvonultató filmet készíttetett Mao Ce-tung hatalomra kerüléséről, és a tévében is megszaporodtak a történelmi sorozatok.

Csütörtökön látványos ünnepséggel és az ígéretek szerint minden korábbit felülmúló katonai parádéval emlékeznek meg Pekingben a Kínai Népköztársaság megalakításának 60. évfordulójáról. A rendezvény dimenzióit jelzi, hogy több forrás is a 2008-as olimpiához hasonlította az előkészületeket és a bevezetett biztonsági intézkedéseket.

Mao Ce-tung 1949. október 1-jén hirdette ki Pekingben a Mennyei Béke kapujánál háromszázezer ujjongó híve előtt a Kínai Népköztársaság megalakítását. Ezzel hatalomra került az országot már hat évtizede irányító, ma már országszerte 75 millió tagot számláló Kommunista Párt, amelynek vezetői az évfordulón a gazdasági válság közepén is bizonyítani akarják erejüket a világnak.

A szokásos erődemonstrációval kezdenek

A minden tizedik évben megtartott nagyszabású rendezvénysorozat legfontosabb része a pártvezetés számára hagyományosan a fővárost átszelő Csang'an sugárúton a Tienanmen térre érkező katonai parádé, amelyik helyi idő szerint délelőtt tíz órakor indul. Az erődemonstrációnak szánt menetben felvonultatják az elmúlt évtized katonai vívmányait, de ez egyben azt is jelképezi, hogyan nőtt ki az ország irányítását hatvan évvel ezelőtt megszerző kis seregből mára a világ egyik leghatalmasabb hadereje.

Elsőként az eddigi évfordulók legnépesebb katonazenekara ér majd a Tienanmen térre, egyben ők lesznek az utolsók is, akik öt órával később elhagyják azt. Az ország több pontjáról összeválogatott 1300 fős zenekar tagjai az elmúlt három hónapban intenzív tréningen vettek részt, hogy összeszokjanak, az utolsó hetekben már napi tíz órát gyakoroltak.

A Times információi szerint a parádén több tízezer katona masírozik 56 különböző formációban, őket a Kínai Néphadsereg legújabb tankjai, valamint korábban még be nem mutatott ballisztikus rakéták kísérik, miközben a magasban a legmodernebb vadászgépek és harci helikopterek köröznek majd. Bár a minden téren rohamosan fejlődő Kínában a katonai parádé a múltat idézi, de mégis a változást jelzi, hogy a tankok ezúttal már Prada és Gucci boltok előtt is elhaladnak.

Az eseményre egy új, szuperbiztonságos limuzinnal érkező Hu Csintao elnök és pártfőtitkár először mond beszédet a népköztársaság megalakulásának évfordulóján, mivel 1999-ben még Csiang Cömin volt az elnök. Hu Csintao állítólag az ország magas rangú vezetői, valamint a legfontosabb meghívott vendégek társaságában a kapubástya mellvédjéről követik majd az eseményeket a téren.

Az ország minden pontjáról érkező több százezer katona számára a Pekinghez közeli katonai reptereken állítottak fel egy tábort az olimpiai falu mintájára, de más párhuzamok is felfedezhetők a 2008-as sportrendezvénnyel.

Tűzijátékkal zárják a programot

A délelőtti díszszemle után délután és este nagyszabású gálaműsort tartanak a pekingi olimpia nyitó- és záróünnepségét jegyző koreográfus rendezésében. Az olimpiai játékok hivatalos dala, a You and Me is bekerült abba a 44 dalba, amelyet előadnak majd a nemzeti ünnepen, amelyre ezerötszáz kínai énekest és zenészt választottak ki. A kínai vezetés emlékeztetett rá, hogy a tíz évvel korábbi, 50. évfordulón még csak 35 számot adtak elő. De mobilvécéből sem állítottak még fel annyit semmilyen rendezvényen, mint a 60. évfordulón.

A katonákon kívül is több tízezren lépnek majd fel, közöttük a több pekingi iskola diákjaiból felállított 2500 fős kórus, valamint a kínai népi dallamokat játszó kétszáz zenész. Az évfordulót látványos tűzijáték zárja, a több mint félórás show fénypontjaként három óriási képet rajzolnak majd ki a tér fölé. Az ünnepség része a szeptember 23. és október 4. között előadott „Út a Megfiatalodáshoz” nevű gálaműsor, amelyik két és fél órában meséli el 1840 óta Kína történelmének legfontosabb pillanatait.

Semmit sem bíztak a véletlenre

Bár a szervezők látványos programokat ígérnek, a pekingiek többsége az ország többi lakójához hasonlóan mégis csak a tévé képernyőjén követheti majd az eseményeket. A Kína történelmének leggrandiózusabbnak szánt évfordulóján ugyanis a kínai vezetés semmit sem bízott a véletlenre, a biztonsági intézkedések a Telegraph tudósítója szerint az Olimpia előkészületeit is felülmúlták.

A Tienanmen tér környékén kiterjed patkányirtást rendeltek el - az indoklás szerint a rágcsálók kulcsfontosságú elektromos vezetékeket rághatnak el -, de a szúnyogokat, a legyeket és csótányokat sem kímélték. A kínai légierő segítségével arra is odafigyeltek, hogy ne zavarja meg eső a csütörtöki rendezvényeket.

A tér közelében lakókat a Time tudósítója szerint már augusztus végén figyelmeztették, hogy az ünnepség alatt nem nyithatják ki a parádéra néző ablakaikat vagy erkélyajtójukat. Az egyik lakó szerint a hatóságok jelezték, hogy nem garantálják azok biztonságát, akik megszegik a felhívásukat. A különböző diplomaták és turisták a tíz évvel korábbi parádét még figyelhették a közeli lakosztályuk erkélyéről, ezúttal azonban a szállodákban már nem adhatták ki a Csang'an sugárútra néző szobákat.

A kétszázezer rendőrnek egymillió önkéntes is segít a főváros utcáin, hogy semmilyen tüntetés, vagy ellenkező vélemény ne jelenhessen meg az évfordulón. A Tienanmen térhez közeli központban a rendőrök 40 ezer videokamera élő képét követik majd folyamatosan a nemzeti ünnep alatt. A legfontosabb csomópontokat már a főpróbák alatt is kommandósok zárták le, ami komoly dugókat okozott a városban. Október 8-ig tilos papírsárkányokat eregetni, vagy lufikat utcára vinni, de számos kínai internetező szerint az online cenzúra sem volt még olyan szigorú, mint az évfordulóhoz közeledve.

A fővároson kívül még a legtávolibb tartományokban is kiemelt készültség lesz csütörtökön. A hatóságok állításuk szerint különösen figyelnek Tibetre és Hszincsiangra, ahol korábban zavargások robbantak ki. Részben éppen a Hszincsiangban kitört zavargásokkal indokolták a mostani fokozott biztonsági intézkedéseket.

Mozifilmet is készítettek

A sok korlátozás mellett több elemző szerint jótékony hatásai is voltak a közelgő évfordulónak. Állítólag a kormányzat a nemzeti ünnepre hivatkozva csak minimálisan emelte a benzin és a gázolaj árát, valamint több élelmiszer esetében is elnapolták az áremelést. A China Daily szerint több tartományban nem folytatnak le válásokat október 1. és 8. között, annyian akarnak ebben az időszakban házasodni.

A kínai vezetés a Köztársaság megalapítása néven egy filmet is készíttetett az évfordulóra Mao Ce-tung hatalomra kerüléséről. A 6,5 millió dollárból elkészített alkotásban száznál is több ismert kínai szerepel: Jet Li, Jackie Chan, Chow Yun Fat és Zhang Ziyi is feltűnik egy-egy jelenetre. A The Australian szerint ez lehet a legnépszerűbb film 2009-ben Kínában, amihez az is hozzájárul, hogy minden másik filmnél több moziban mutatták be. A Bloomberg kritikusa szerint a mozi egyébként propagandafilmhez képest meglepően jól sikerült, a nagy ellenség Kuomintangot sem állítják be túlzottan negatív fényben benne.

De nemcsak a moziban, hanem a tévében is megünneplik az évfordulót az országban. Az elmúlt hetekben a kínai tévékben egyre több történelmi sorozatot adtak, amelyekben a kommunista Kína történelmének legfontosabb fordulópontjait emelték ki.

A nagy cégek kínai vállalatai is készültek a 60. évfordulóra. Sanghajban a McDonald's-ban a nagyobb krumplit és üdítőt választó vevők speciális Coca-Cola poharat kapnak ajándékba, amelyek az egyik alkalmazott szerint hihetetlenül népszerűek. A Pepsi pedig speciális tévéreklámmal készült, amelyben több ezer fiatal énekel Kínáról, mikrofon helyett kólás palackokkal, írja a Telegraph.

Rovatok