Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes parkolással kampányol a brit Munkáspárt

2009. szeptember 30., szerda 20:47

Hódította a brit lapok címlapjait szerdán a Munkáspárt. Reggel a Sun címlapján vonta meg a bizalmat a párttól az újság vezércikke, a délutáni bejelentés, hogy a kórházi betegeknek ingyenessé teszik a parkolást, csak az ötször annyi járóbeteget háboríthatta fel. Tombol a kampány Nagy-Britanniában.

Ingyenes parkolást ígér a brit Munkáspárt a kórházi betegeknek, ha nyernek a következő választásokon, jelentette be Andy Burnham egészségügyi miniszter. A bent fekvő betegek igazolást kapnának kórházi tartózkodásuk teljes hosszára, és ebben az időben látogatóik számára ingyenesen biztosítanák a parkolást, írja a BBC.

Walesben és Skóciában minden beteg számára ingyenessé teszik parkolást, aminek csak az szab gátat, hogy egyes beruházói szerződésekben ez még nem szerepel a feltételek között, így évekig is eltarthat, mire sikerül megállapodni ezekkel a magánkézben lévő társaságokkal. Angliában kedvezményeket, gyakran ingyenes parkolást is biztosítanak azoknak a betegeknek, akik rendszeresen járnak kezelésekre, ez leginkább a daganatos betegeket érinti.

A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NES) szándékosan tartja fenn azt a rendszert, hogy a kezelések függvényében eltérő tarifákat szab, mert ebből a pénzből finanszírozzák a parkolók üzemeltetését. A rendszerek közti eltérések azonban régóta vitákat szülnek Nagy-Britanniában a betegek különböző csoportjai közt.

A Munkáspárt a kórházi betegek mögé állt

A miniszter szerdai bejelentése a már meglévő szerződéseken nem tud változtatni, ezek ugyanis teljes függetlenséget biztosítanak a NES-nek a parkolók üzemeltetésében. Ahhoz, hogy a miniszter ígérete megvalósuljon, törvénymódosításra van szükség.

Bírálók szerint a lépés nem lesz elegendő, hiszen a kórházban ápoltak, akik a legtöbb ellátást kapják, csak töredékét képzik az összes betegnek, a kórházak ötször annyi járóbeteget kezelnek, mint ahányan bent fekszenek. Elhangzottak olyan érvek is, hogy ha a bent fekvők parkolási költségeit csökkentik, az üzemeltetéshez szükséges pénzt majd az orvosokon és nővéreken, esetleg a járóbetegeken hajtják majd be.

A Sun kiállt a Munkáspárt mögül

Nagy-Britannia legnagyobb példányszámú napilapja, a Sun szerdai száma szintén a jövő tavasszal esedékes parlamenti választások durvuló kampányának hangulatát erősítette. A naponta több mint 3 millió példányban megjelenő újság azt írta, hogy a Munkáspárt megbukott, támogatásukat 2010-ben a konzervatívok kapják, miután 1997-ben, 2001-ben és 2005-ben is a Munkáspárt mögé álltak a kampányban (1979 óta az az oldal nyeri a választásokat, amelyiket a Sun támogatja).

Vezércikkükben felrótták az eltékozolt 12 évet a Tony Blair, illetve Gordon Brown vezette kormánynak, és felsorolták a bukásokat az oktatás, az egészségügy, a bevándorlás és a közrend területén. Arra szólították fel olvasóikat, hogy az ellenzéki konzervatívok vezetőjére, David Cameronra szavazzanak. A lap tulajdonosa, Rupert Murdoch egyébként köztudottan konzervatív, ennek ellenére 12 évig a Munkáspárt élvezte támogatásukat.

Brown is megszólalt

A Sun állásfoglalásának súlyát jelzi, hogy a teljes brit média után Gordon Brown miniszterelnök sem hagyta szó nélkül a Sun szerdai számának címlapját. Azt mondta, „ezek az emberek választásokat képesek eldönteni”, és hogy ha „a britek ezt gondolják, akkor ez őt is érdekli”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem úgy kel fel minden nap az ágyból, hogy aznap vajon mit írnak róla a lapok.

David Cameron örült a váltásnak, és az alkalmat kihasználva azt mondta, széles koalíciót szeretne alakítani, ami alkalmas a változtatásra. A Sun se adott biankó csekket a konzervatívoknak, hangsúlyozták, hogy még el kell nyerniük a választók bizalmát a legfontosabb területeken, így a gazdaság és a bevándorlás terén.

Egyes elemzők szerint a Sun lépése hatalmas érvágás a Munkáspártnak, de többen arra figyelmeztettek, hogy nem szabad túlbecsülni a lapok befolyását a szavazók akaratára. A Munkáspárt éppen pártkongresszust tartott szerdán, több prominens felháborodott, és a győzelemért küldte harcba a politikusokat.

Rovatok