Index Vakbarát Hírportál

Több ezer áldozata is lehet az újabb indonéziai földrengésnek

2009. szeptember 30., szerda 12:42 | aznap frissítve

Nagy erejű földrengés rázta meg szerdán az indonéziai Szumátra sziget nyugati partvidékét. A 7,6-os illetve 7,9-es erősségűnek mért rengés epicentruma mindössze 50 kilométerre volt a 800 ezer lakosú Padangtól. Csütörtök hajnalig kétszáz halálos áldozatot regisztráltak a hatóságok, de gyorsan nőhet az áldozatok száma, ezrek rekedtek a romok alatt. Az indonéziai egészségügyi hatóságok szerint a padangi áldozatok száma több ezres nagyságrendű lehet.

Magyar idő szerint szerda dél körül a csendes-óceáni cunami-előrejelző központ szökőárriadót rendelt el Indonéziára, Malajziára, Indiára és Thaiföldre, miután heves földrengés rázta meg Nyugat-Szumátra partvidékét.

Az amerikai mérések szerint 7,6-os erősségű volt a rengés, epicentruma a szumátrai partok közvetlen közelében, Padangtól körülbelül 50 kilométerre volt. Padang Indonézia nyugati részének a legnagyobb városa, 800 ezer lakosa van.


View Padang in a larger map

Az indonéz válságközpont először azt közölte, hogy legkevesebb 75 ember veszítette életét, és ezrek rekedtek a romok alatt. Még nőhet az áldozatok száma, ahogy a mentési munkálatok haladnak. Magyar idő szerint szerdáról csütörtökre virradó éjszaka már arról nyilatkoztak a hírügynökségeknek az indonéz egészségüyi minisztérium tisztviselői, hogy az áldozatok száma elérheti a több ezret Padang környékén.

Nehezen jutnak el indformációk a hatóságokhoz, mert a nap folyamán nem vagy alig működtek a térségben a telefonvonalak. A BBC szerint iskolák, üzletek, szállodák és egy kórház is összedőlt, Padang nemzetközi repülőterének teteje is beomlott.

A mentést nehezíti, hogy a földrengés után heves esőzés kezdődött a katasztrófa sújtotta övezetben. Az indonéz alelnök, Jusuf Kalla elmondta, tábori kórházakat készítenek elő a sérültek ellátására.

Egy szemtanú szerint házak százait rongálta meg a földmozgás, hidak omlottak le, több helyen tűz ütött ki. A helyi lakosság pánikban tört ki, mert a földrengés miatt eltörtek vízvezetékek, a belőlük kiömlő víz pedig elárasztotta az utcákat.

A földmozgást az onnan több száz kilométerre lévő Jakarta főváros magasházaiban, sőt a szomszédos Malajziában és Szingapúrban is érezni lehetett. Volt, ahol épületek dőltek romba.

A tektonikus törésvonalak mentén fekvő Indonéziában gyakoriak a földrengések. Öt évvel ezelőtt, 2004 decemberében pusztító szökőárat indított útjára egy nagy erejű földrengés Indonézia nyugati partjainál. A cunami közel 230 ezer ember életét oltotta ki az Indiai-óceán térségében.

Éppen a 2004-es események miatt a terület lakossága külön felkészítést kapott, hogy hasonló helyzetekben mi a teendőjük. Ennek ellenére sokak elveszthették otthonaikat, ők az utcán kénytelenek éjszakázni. A legtöbb ember a hegyekbe menekült, ott keresenek biztonságos helyeket. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a romok alatt még sok lehet az áldozat, írja a CNN.

Amerikai Szamoa partjainál magyar idő szerint kedd este 8,3-as erősségű földrengést mértek. Pago Pago városára több mint másfél méteres szökőár csapott le, Apiában 70 centiméteres volt az árhullám az NOAA amerikai meteorológiai intézet szerint.

A BBC szerint a természeti katasztrófában legalább százan meghaltak. Az Egyesült Államokhoz tartozó Amerikai Szamoán huszonöt, a független Szamoán hetvenhét, míg Tonga szigetén hat holttestet találtak eddig a romok között.

Új-Zéland partjait negyven centiméteres árhullám érte el helyi idő szerint szerda délelőtt, néhány órával a földrengés után. Japánt és Hawaiit is elérték a szökőár kisebb hullámai, de károkról nem érkezett eddig jelentés.

A két földrengést egymástól független földtani jelenség okozta.

Rovatok