Index Vakbarát Hírportál

A cseheknél megtiltották a lisszaboni szerződés ratifikálását

2009. október 2., péntek 15:57

A cseh alkotmánybíróság döntése alapján Václav Klaus államfő nem írhatja alá a lisszaboni szerződést, amíg a testület meg nem vizsgálta a benyújtott panaszokat. Három héten belül közlik, mikor döntenek, addig az államfő nem léphet az ügyben.

A cseh alkotmánybíróság pénteken megtiltotta Václav Klaus cseh államfőnek, hogy aláírásával ratifikálja a lisszaboni szerződést, amíg a bíróság nem dönt az Európai Unió döntésrendszerét megreformáló szerződésről.

Az alkotmánybíróság néhány cseh szenátor kedden benyújtott panasza alapján azt vizsgálja, hogy a szerződés nem ad-e túl nagy hatalmat a Európai Uniónak az egyes tagállamok fölött. A bíróság három héten belül közli azt, hogy mikor hoz döntést az ügyben, az államfő addig nem léphet, közölte Klaus hivatala.

Az Unióban a huszonhét tagállamból három - Lengyelország, Csehország és Írország - nem fogadta el még a dokumentumot. Írországban, ahol egy tavalyi népszavazáson elutasították a szerződést, pénteken újabb népszavazást tartanak a kérdésben, és a közvélemény-kutatások adatai szerint most el fogják fogadni. A lengyel elnök, Lech Kaczynski pedig korábban úgy nyilatkozott, hogy akkor szignózza a dokumentumot, ha az írek igent mondanak a ratifikációra.

Rovatok