Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a ruandai népirtás egyik főbűnösét

2009. október 6., kedd 14:08

Kongóból tartott Kenyába Idelphonse Nizeyimana, a ruandai hírszerzés egykori főnöke, amikor Ugandában letartóztatták. Ő szervezte meg a tuszik elleni népirtást, az ő parancsára végezték ki Rosalie Gicandát, a 80 éves tuszi királynét is.

Az ugandai rendőrség letartóztatta a ruandai népirtás egyik főbűnösét, jelentette a BBC. A ruandai titkosszolgálat korabeli főnöke, Idelphonse Nizeyimana adott utasítást tübbek között a volt ruandai tuszi királyné, Rosalie Gicanda meggyilkolására is.

A népirtás során a hutuk nyolcszázezer tuszival végeztek. A gyanú szerint Nizeyimana a hírszerzés főnökeként különleges alakulatokat hozott létre a tuszik legyilkolására, így személyes felelősség terheli többezer tuszi haláláért.

Egyik különleges alakulata végezhetett Rosalie Gicandával, III. Mutara király özvegyével. Mutara 1959-ben, nem sokkal a köztársaság kikiáltása előtt halt meg.

A Human Rights Watch emberjogi csoport 1999-es jelentése szerint az akkor nyolcvanéves Gicanda királynét a Nemzeti Múzeum mögött lőtték agyon. Kivégezték több szolgálónőjét is. Másnap visszatértek butarei otthonába, ahol végeztek anyjával is, majd feldúlták házát.

Nizeyimanát hétfőn fogták el az ugandai hatóságok. A hírek szerint Kongóból utazott Kenyába, amikor sikerült elfogni.

Az ugandai hatóságok már át is szállították Tanzániába, ahol a ruandai háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi büntetőtörvényszék működik. Nizeyimanát többek között 25 menekült gyerek elrablásával is vádolják.

Rovatok