Index Vakbarát Hírportál

Közös harccsoportot alakítanak a V4-ek

2009. október 8., csütörtök 20:53

A visegrádi négyek csütörtökön megállapodtak, hogy Ukrajnával együtt közös harccsoportot alakítanak ki 2015-re. A NATO és az EU közötti együttműködés átgondolásáról is beszéltek.

Közös harccsoportot alakítanak a visegrádi négyek és Ukrajna 2015-ben, jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter Lengyelország, Csehország, Szlovákia (a visegrádi négyek - V4), és Ukrajna védelmi minisztereivel, valamint a nyugat-balkáni országok delegációival folytatott megbeszélése után csütörtökön Budapesten.

A gyorsreagálású harccsoport kialakításában mind az öt állam egyetértett, de további tárgyalásokat is folytatnak majd a kérdésben.

A V4 által aláírt nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy a NATO és az Európai Unió együttműködését újra kell gondolni és hatékonyabbá kell tenni. A szorosabb együttműködést főleg védelempolitikai kérdésekben kell érvényesíteni, mutatott rá a miniszter.

A tárgyalás később kibővült négy - egyébként a NATO békepartnerének számító - nyugat-balkáni ország képviselőivel, így a tárgyalóasztalnál összesen kilenc ország védelmi minisztériumának a képviselői ültek. A V4 országok az egyeztetés ezen szakaszában kinyilvánították: támogatják, hogy Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Macedónia csatlakozzon a NATO-hoz és az Európa Unióhoz.

A találkozón a delegációk áttekintették az aktuális biztonság- és védelempolitikai kérdéseket, a tagországok részvételét az afganisztáni, valamint az EU afrikai műveleteiben és megvitatták a NATO új stratégiai koncepcióját.

Rovatok