Index Vakbarát Hírportál

Nepotizmussal vádolják Sarkozyt

2009. október 9., péntek 10:06

23 éves fiát nevezte ki Európa legnagyobb üzleti negyedének élére Nicolas Sarkozy. A franciák körében csak trónörökösnek nevezett fiú politikai karrierje ezzel nagy lökést kapott, és a pénz amúgy is jól jön, hiszen hamarosan gyermeke is születik.

Nem talált 23 éves, harmadéves egyetemista fiánál alkalmasabb személyt Európa legnagyobb, köztulajdonban álló üzleti irodanegyedének vezetésére Nicolas Sarkozy francia elnök, írja a londoni Times. Az elnököt nem csak az ellenzék, de saját pártja is bírálja, Sarkozy még az UMP szerint is tál messzire ment, amikor második gyermekét nevezte ki a Párizstól nyugatra felépült La Défense negyedet működtető közhivatal vezetésére.

A negyedet eddig Patrick Devedjian kabinetminiszter vezette, ő a Times beszámolója szerint ingerülten reagált az ifjabb Sarkozy kinevezésére. A negyeddel szomszédos Nanterre kommunista polgármestere, Patrick Jarry pedig kétségbe vonta, hogy a 23 éves egyetemistának megvolnának a szükséges képesítései a poszt betöltéséhez. "A kinevezésével csak a klán hatalmát akarják biztosítani a környéken" - mondta.

A Times szerint ha az ifjú Sarkozy kinevezését megerősítik, apjánál is fiatalabban kezdheti meg politikai felemelkedését. Nicolas Sarkozy 28 éves volt, amikor beválasztották a La Défense-szel szomszédos Neuilly tanácsába. Igaz, az ifjabb Sarkozynek nem is kell választással foglalkoznia, hiszen kinevezéssel nyeri el posztját.

A Times beszámolója szerint Jean Sarkozy külön örülhet a kinevezésnek, mivel a jól fizető mellékállás megszerzésével egy időben apa is lesz, neje decemberben szülheti meg Nicolas Sarkozy első unokáját.

Rovatok