Index Vakbarát Hírportál

Megnyitották a Mecsetek terét Jeruzsálemben

2009. október 11., vasárnap 13:49 | aznap frissítve

A Mecsetek terét azután zárták le, hogy a palesztinok tiltakoztak, mert állítólag zsidó zarándokok jártak imádkozni azal-Aksza-mecsethez és a Szikladómhoz. Szeptember óta többször összecsaptak a rendőrök a palesztin fiatalokkal a jeruzsálemi óvárosban.

Ismét megnyílt vasárnap minden muzulmán hívő és a látogatók előtt a jeruzsálemi Mecsetek tere, ahova egy héten át korlátozták a belépést - közölte az izraeli rendőrség.

"Vasárnap reggeltől újra nyitva áll a Templomtér (a terület zsidók által használt neve) a muzulmánok előtt életkori korlátozás nélkül, valamint a látogatók számára - jelentette be Smúél Ben-Rubi, a jeruzsálemi rendőrség szóvivője.

A tér körül szeptember végén tört ki konfliktus, amikor palesztinok tiltakoztak az ellen, hogy zsidók imádkozni mentek oda - amit a rendőrség tagadott. A Mecsetek tere, ahol az al-Aksza-mecset és a Szikladóm található, az iszlám harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után.

Az elmúlt hónapban többször is összecsaptak egymással palesztin fiatalok és izraeli rendőrök a jeruzsálemi óváros muzulmán negyedében. Az incidensek sorozata azzal kezdődött, hogy a rendőrök lezárták a Mecsetek terét, és szétoszlatták muzulmán hívők egy csoportját.

A történelmi óvárosban, Jeruzsálem arabok lakta keleti szektorában lévő tér a rómaiak által időszámításunk szerint 70-ben lerombolt zsidó templom helyén létesült, amelynek maradványa a tér alatt húzódó Nyugati fal (Siratófal), a judaizmus szent helye. Kelet-Jeruzsálemet Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta, majd bekebelezte.

Rovatok