Index Vakbarát Hírportál

Gordon Brown 12 415 font költségtérítést fizet vissza

2009. október 12., hétfő 19:33

A brit költségtérítési botrányt követő rendteremtés a miniszterelnököt is elérte. A független könyvvizsgáló túlzottnak találta a kormányfő takarítási és kertészeti kiadásait.

A londoni alsóházi törvényhozók által kérdéses címeken felvett költségtérítések az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányát kavarták Nagy-Britanniában. Az ügy elérte a nagy parlamenti pártok mindegyikének vezetőit is, de a legtöbbet a Munkáspárt élén álló Brown téríti vissza az időközben lezárult vizsgálat ajánlásai alapján.

A hétfői közlés szerint a kormányfőnek összesen 12 415 fontot és 10 pennyt, azaz mintegy 3,5 millió forintot kell visszautalnia a költségvetésnek. Gordon Brown hivatala megerősítette, hogy a miniszterelnök visszafizeti a kérdéses összeget, melynek zömét kertrendezési és takarítási számlák teszik ki.

A vizsgálat 2004-ig visszamenően ellenőrizte a képviselők költségtérítéseit. A kormányfő költségtérítési kérelmei formailag megfeleltek ugyan az előírásoknak, ám az auditor jelentése szerint Brownék takarítási illetve kertészeti költségeire nem kéne évente 2000 illetve 1000 fontnál többet költeni az adófizetők pénzéből.

A könyvvizsgáló az ellenzéki konzervatív párt vezérétől, David Camerontól is további adatokat kért be, mivel a jelek szerint egy időben a jelzáloghitelének törlesztőrészleteit meghaladó költségtérítést vett fel erre a célra. Mások drága bútorokat és tévéket számoltak el, vagy két különböző lakást érintő kiadásokra is kértek költségtérítést.

A botrány idén májusban tört ki, amikor a gyanús költségtérítések részleteit elkezdték kiszivárogtatni a sajtónak. A brit alsóház hivatala ekkor kért fel egy független könyvvizsgálót az addigi gyakorlat átvilágítására. Folyamatban van a költségtérítés rendszerének a megreformálása is, mivel a jelenlegi túl bőkezű a képviselőkel, és ez irritálja a választókat.

A szigetország politikai állapotára jellemző, hogy noha szabálytalan költségtérítési igényt csak kevés képviselő nyújtott be, a brit közvéleményt felkavaró ltérítéseket eddig szinte minden képviselő visszafizette. Többen a mandátumukról is lemondtak. Van azonban olyan politikus is, aki szerint a képviselőktől a közhangulat ellenére csak a mindenkori szabályok betartását lehet elvárni.

Rovatok