Index Vakbarát Hírportál

Imával kérnek betegséget újságírókra a pénzsóvár odesszai pópák

2009. október 13., kedd 07:08

Imában kérnek betegséget és bánatot három újságíróra az Odesszai Ortodox Egyházmegye papjai, mert előbbiek megírták, hogy sokba kerülnek az egyházi szolgáltatások.

A Moszkvai Patriarkátushoz tartozó odesszai egyházmegye négy férfikolostorának lakói mostantól naponta imádkoznak azért, hogy Isten betegséggel és bánattal térítsen jobb belátásra három odesszai újságírót, akik az egyik országos napilapban nemrég megjelentetett riportjukban megírták, mennyi pénzt kérnek az egyházmegye templomaiban az esketésért, keresztelésért, házszentelésért és házasságfelbontásért. Az egyházmegye honlapjának közlése szerint a „Krisztust rágalmazó” újságíróknak megtiltották, hogy a templomokban gyertyát vásárolhassanak és gyújthassanak – adta hírül hétfőn a korrespondent.net internetes ukrán hírportál.

Az odesszai pópák haragját kiváltó cikkükben az újságírók közzétették a dél-ukrajnai nagyváros pravoszláv templomaiban kifüggesztett árlistákat, amelyek a hét napjaitól és az egyházi ünnepektől függően határozzák meg az egyházi szolgáltatások – meglehetősen borsos – árait. Az egyik templomban például a riporterek érdeklődésére közölték, hogy minden szertartásuk ingyenes, ám később „megsúgták” az egyes szolgáltatások pontos összegét. Hasonló visszásságokat találtak az újságírók a gyertyák árusításával kapcsolatban is, így a templomokban a viaszrudacskákat ötször drágábban adták, mint az üzletekben.

Az egyházmegye illetékesei szerint a bevételeket épületrestaurálásra, közműszolgáltatásokra, építésre és a papok fizetésére fordítják.

Rovatok