Index Vakbarát Hírportál

Pénzügyi válságban az al-Kaida?

2009. október 13., kedd 07:40

Az elmúlt évek legsúlyosabb anyagi helyzetében van az al-Kaida, miközben a táliboknak megnőtt a pénzügyi támogatottsága - közölte amerikai pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a BBC. A terroristák pénzügyi helyzetével foglalkozó washingtoni hivatalnok szerint a nemzetközi terrorista szervezet forrásait többé-kevésbé sikerült az Egyesült Államok titkosszolgálatainak befagyasztania, a tálibok viszont könnyen jutnak pénzhez a virágzó afgán drogkereskedelemből.

"Számításaink szerint az al-Kaida az utóbbi néhány év legsúlyosabb pénzügyi válságát éli át, ennek következtében befolyása csökken" - mondta a hivatalnok. David Cohen szerint az al-Kaida vezetése már figyelmeztetett, hogy a források hiányában nehezebben tudnak újoncokat toborozni és kiképezni. A terroristák anyagi helyzetével foglalkozó szakértő azonban figyelmeztetett, hogy ez a helyzet hamar megváltozhat, ha a szervezet eddigi támogatói közbelépnek.

Cohen szerint a táliboknak eközben nincsenek anyagi gondjaik. Az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja, Richard Holbrooke úgy véli, hogy az ázsiai országban harcolóknak több privát támogatója is van a Perzsa-öböl térségében. A tálibok szerteágazó pénzmozgásait ráadásul nem tudják figyelemmel követni a titkosszolgálatok.

A terrorista szervezetek pénzügyi helyzetével foglalkozó washingtoni hivatalnok szerint egyébként a tálibokhoz hasonlóan - akik bevételeik jelentős részét a kábítószer kereskedelemből szerzik - egyre több csoport finanszírozza bűncselekményekből működését. A libanoni szélsőséges szervezet a Hezbollah például illegálisan letöltött szoftverek, zenék árusításából illetve cigarettacsempészetből tartja fenn magát.

Rovatok