no

Index Vakbarát Hírportál

A Pentagon sürgeti az óriásbomba fejlesztését

2009. október 14., szerda 08:05

A Pentagon felgyorsítja az MOP bunkerromboló óriásbomba fejlesztését; ez lesz a legnagyobb erejű, nem nukleáris töltetű bomba az amerikai hadsereg arzenáljában.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma elrendelte, hogy a megerősített, föld alatti bunkerek megsemmisítésére alkalmas fegyvert minél előbb fejlessze ki és készítse el a Boeing vállalat, jelentette a keddi amerikai sajtó

A 15 tonnás MOP bomba - amelyet a tervek szerint B-2-es lopakodó bombázókkal lehet majd célba juttatni - állítólag már 2010 nyarára elkészülhet. A 2,4 tonna robbanóanyaggal felszerelt fegyver csaknem tízszer akkora pusztító erőt lesz képes kifejteni, mint elődje, a BLU-109-es bomba.

Az amerikai szaksajtó az Irán, illetve Észak-Korea elleni B-tervként emlegeti a szuperbombát, ezt a Pentagon azonban cáfolja. A védelmi tárca közölte, hogy nincs konkrét célpont, megerősítette viszont, hogy a bombát olyan föld alatti létesítmények ellen fejlesztik ki, mint az a nukleáris létesítmény egy hegy belsejében az iráni Kúm közelében, amelynek létezésére a közelmúltban derült fény.

A jelenleg tesztelési fázisban levő bomba 6,2 méter hosszú és 80 centiméter átmérőjű, célba juttatását GPS-rendszer fogja irányítani. A bombával kapcsolatos tesztek 2007 decemberében kezdődtek, a kísérletek azonban költségvetési gondok miatt lelassultak.

Az Obama-kormány az Irán felé történő nyitás ellenére sem zárja ki a katonai akció lehetőségét. Robert Gates védelmi miniszter azonban korábban úgy foglalt állást, hogy az iráni atomlétesítmények elleni csapással csak némi időt lehetne nyerni, Mike Mullen tengernagy, a vezérkari főnökök vezetője pedig úgy fogalmazott, a katonai csapás olyan lehetőség, amelyet nem akar használni Irán ellen.

Rovatok