Index Vakbarát Hírportál

Kivonult három ellenzéki párt az orosz dumából

2009. október 14., szerda 11:17

Kivonult szerdán az orosz állami dumából (alsóház) a három ellenzékinek nevezett párt frakciója, tiltakozásul a vasárnapi helyhatósági választások eredményének meghamisítása ellen, és nem is szándékoznak visszatérni, amíg Dmitrij Medvegyev elnöknek nem számolhatnak be a tapasztalt jogsértésekről.

A Szergej Mironov felsőházi elnök vezette Igazságos Oroszország párt, a Gennagyij Zjuganov vezetése alatt álló kommunista párt (KPRF) és Vlagyimir Zsirinovszkij Liberális-Demokrata Pártjának (LDPR) frakciói szerdán reggel elhagyták a duma üléstermét, így tiltakozva az ellen, hogy a vasárnapi választások eredményét meghamisították az Egységes Oroszország Párt, az úgynevezett hatalom pártja javára.

Nyikolaj Levicsev, a Kremlhez hű Igazságos Oroszország párt frakcióvezetője kijelentette, hogy pártbeli társai gyűjtöttek bizonyítékokat a törvénysértésekre, de mivel nem engedték, hogy a plenáris ülésen erről beszámoljon, szolidaritást vállaltak a másik két párttal.

Az LDPR sajtószolgálatánál később közölték, hogy a három párt képviselői Dmitrij Medvegyev elnöknek kívánnak beszámolni a tapasztalt jogsértésekről. Arra számítanak, hogy az államfő fogadja őket, s amíg ez meg nem történik, nem szándékoznak visszatérni a dumába.

Vasárnap az Oroszországi Föderáció 75 régiójában mintegy 6 ezer különféle szintű választást tartottak, s a még nem hivatalos eredmények szerint elsöprő győzelmet aratott az Egységes Oroszország Párt, amelynek elnöke Vlagyimir Putyin. Az állami dumában több mint kétharmados többséggel bíró párt például a moszkvai városi közgyűlésben gyakorlatilag vetélytárs nélkül maradt: a 35 mandátum közül 32-t szerzett meg.

A képviselők mellett az orosz sajtó is hamisításokról számolt be, megállapítva, hogy a szavazás során elkövetett csalások előtt már a jelöltek regisztrálásának folyamatában kizártak szinte minden olyan indulót, akit veszélyesnek ítéltek az Egységes Oroszország Párt jelöltjeire nézve.

Rovatok