Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a WTC-romokból épült hadihajó

2009. október 15., csütörtök 11:14

Elhagyta a gyárat az amerikai haditengerészet legújabb hadihajója, a USS New York, melybe több tonnányi, a 2001. szeptember 11-én romba döntött Világkereskedelmi Központból származó acélt építettek be. A helikopterhordozó a hivatalos avatóünnepségre, New Yorkba tart.

A  louisianai Avondale-ből kedden hajózott ki az amerikai haditengerészet új helikopterhordozója. Első útja a Mississippin a Mexikói öbölbe, majd Florida megkerülésével New Yorkba vezet.

Az egymilliárd dollárba került hajót a nyolc évvel ezelőtti terrortámadás emlékére nevezték el New Yorkról. Az avatóünnepséget november elején, a névadó városban tartják.

A 208 méteres hadihajó 800 tengerészgyalogost képes szállítani, és harci helikopterek, valamint az MV-22 Osprey billenőlégcsavaros repülőgépek kiszolgálására alkalmas. A hajóorrba újraöntés után mintegy 7,5 tonnányi, a WTC romjaiból származó acélt építettek be.

A USS New York-ot négy vontatóhajó húzta ki a Northrop Grumman fegyvergyár hajóépítő üzemének dokkjából és állította irányba a Mississippin. A 180 fokos fordulathoz összehangolt műveletek sorozatára volt szükség, a többórás manővert az amerikai parti őrség egy-egy gyorsnaszádja és helikoptere biztosította.

A hadihajó építésének egyik vezetője szerint a USS New York nemcsak a terrortámadás áldozatai miatt volt fontos az építőknek, hanem mert 2005-ben már a hajón dolgoztak, amikor lecsapott rájuk a Katrina hurrikán.

Mikor a terroristák az eltérített utasszállítókat a VIlágkereskedelmi központnak vezették, a hajó tervezése már folyamatban volt. A Pentagon 2002 szeptemberében jelentette be, hogy a helikopterhordozót a város és a közel 2800 áldozat tiszteletére New York-nak nevezik el. Az utolsó New York-nevű hajót, egy atommeghajtású tengeralattjárót 1997-ben vonták ki a flotta kötelékéből.

A USS New York-hoz hasonló, San Antonio-típusú helikopterhordozóból korábban négy készült, és további négy van jelenleg is gyártás alatt. Utóbbiak közül kettő neve szintén a 2001-es terrorcselekményekhez kötődik: Arlington a Pentagon elleni támadás helyszíne volt, Somerset pedig annak a pennsylvaniai megyének a neve, ahol a United Airlines 93-as járata lezuhant.

Rovatok