Index Vakbarát Hírportál

Össztüzet zúdítottak a rendőrségre Pakisztánban

2009. október 15., csütörtök 22:12 | aznap frissítve

Csütörtökön több rendőrakadémiát és rendőrörsöt is megtámadtak Pakisztánban, a legtöbben Lahorban haltak meg. A pakisztáni vezetés szerint a lázadó csoportok gerillaháborút kezdtek.

Legalább huszonnyolcan meghaltak csütörtökön Pakisztánban, amikor a milíciák az ország több pontján összehangolt offenzívát indítottak, a Guardian szerint a támadók közül többen rendőrnek öltöztek. A legtöbben Lahorban, az ország kulturális központjában vesztették életüket, az áldozatok közül tizenkilencen rendőrök voltak.

A támadókat is beleértve heten haltak meg, amikor a városban támadás érte a szövetségi nyomozó hivatal irodáját. Az egyik lahori rendőrakadémiánál pedig a BBC információ szerin három öngyilkos merénylő is felrobbantotta magát, nyolcan haltak meg. Ugyanezt a rendőrakadémiát támadták a lázadók már márciusban is. Egy gránátokat is bevető harmadik csoport pedig a városhoz közeli kiképzőközpontot rohamozta meg.

A lahori támadásokkal egyidőben az ország északi részén található Kohat városban tizenegyen haltak meg, amikor egy öngyilkos merénylő robbanószerrel megpakolt autójával egy rendőrörsnek hajtott, és romba döntötte az épület egy részét. Később Pesavarban robbant fel egy bomba kormányzati tisztviselők lakásainál, a merényletben egy gyerek vesztette életét.

A rendőrség közlése szerint már mindenhol uralják a helyzetet.

"Az ellenség gerillaháborúba kezdett" - mondta a támadások után Rehman Malik belügyminiszter az AP-nek. "Az egész nemzetnek össze kell fognia a terroristák ellen és akkor legyőzzük őket."

Az elmúlt két hétben már 150-nél is többen haltak meg öngyilkos merényletekben Pakisztánban. Részben azért szaporodhattak meg az elmúlt két hétben a merényletek, mert a pakisztáni vezetés bejelentette, hogy offenzívát indít a tálibok egyik erősségének tekintett Dél-Vazirisztánban.

Rovatok