Index Vakbarát Hírportál

Öt atombombára elegendő plutónium került elő

2009. október 15., csütörtök 19:19

A nyilvántartásban szereplő nyolc kilogramm helyett 39 kilogrammnyi plutóniumot találtak egy felszámolás alatt álló francia kutatólaboratóriumban. Az intézmény szerint nem volt veszély, a hatóságok azonban nem értik, miért csak három hónappal később jelentették az esetet.

A nyilvántartott nyolc kilogrammnál közel ötször nagyobb mennyiségű, a Greenpeace szerint öt atombomba előállítására elegendő plutóniumot találtak a dél-franciaországi Cadarache nukleáris kutatóközpontjának egyik felszámolás alatt álló laboratóriumában.

Jean-Louis Borloo környezetvédelmi csúcsminiszter teljeskörű átláthatóságot sürgetett az ügyben, mivel a kutatóközpont a júniusban felfedezett helyzetről csak október 6-án értesítette a francia nukleáris biztonsági hatóságot (ASN). Az ASN szerdán este a hétfokú veszélyességi skálán kettes szintűnek minősítette az esetet.

Szerintük nem volt veszély

Közleményük szerint a Cadarache-ban működő, 19 nukleáris létesítményért felelős atomenergiai bizottság (CEA) arról tájékoztatta az ASN-t, hogy korábban alábecsülték a plutónium technológiai laboratóriumban tárolt mennyiséget, de az semmilyen veszélyt nem jelentett.

A plutóniumot a nukleáris anyagokat tartalmazó zónákra vonatkozó biztonsági előírások szerint por formájában 450 dobozba szétosztva tárolták, amely egyenként nem érte el a kritikus tömeget, mondta Henri Maubert, az intézmény szóvivője.

A szóvivő szerint a CEA nem akarta eltitkolni a helyzetet, hanem jóhiszeműen "teljes képet" akart kialakítani, mielőtt értesítette az illetékes hatóságot. A cadarache-i laboratóriumot 1964-ben hozták létre, azonban március óta folyik a kutatórészleg felszámolása, mivel már több szempontból nem felelt meg az új előírásoknak. A teljes leltár a hónap végére készül el.

Aggódnak az eltérés miatt

A Greenpeace szerint hosszú idő óta az egyik legsúlyosabb ügy derült ki egy nukleáris intézménynél. A plutónium erősen radioaktív és mérgező anyag, egyetlen milligramm is rákos megbetegedést okozhat, ezért a nemzetközi előírások alapján minden államnak grammonként kell nyilvántartania, hogy mekkora mennyiségű plutóniummal rendelkezik, hívták fel a figyelmet francia környezetvédők.

Az ASN szerint is megvan a láncreakció beindulásának kockázata, ha túl nagy mennyiség található belőle ugyanazon a helyen. A hatóságot azonban elsősorban az aggasztja, hogy a CEA hónapokig késlekedett az eltérés bejelentésével. Az ASN ezért az ügyészséghez fordult, amely a közeljövőben dönt arról, hogy indít-e igazságügyi eljárást az ügyben.

Rovatok