Index Vakbarát Hírportál

Az USA nem mond le a Lengyelországba szánt Patriotokról

2009. október 16., péntek 22:08

Az Egyesült Államok nem állandó jelleggel Patriot típusú légvédelmi rendszert telepít 2010-ben Lengyelországba, és folytatja a tárgyalásokat Varsóval egy új rakétavédelmi rendszerről, jelentette be Alexander Vershbow, az amerikai védelmi minisztérium államtitkár-helyettese Varsóban.

Lengyelország és Csehország még mindig neheztel amiatt, hogy Barack Obama amerikai elnök lemondott a Bush-kormányzat tervéről, miszerint egy csehországi radarállomás felépítésével és elfogórakéták lengyelországi telepítésével kiterjeszti Közép-Kelet-Európa egy részére is az amerikai rakétapajzsot.

Komorowski és Vershbow elmondta, hogy a Patriot-rendszer telepítéséről tavaly augusztusban kötött lengyel-amerikai megállapodás alapján 2010-től rövidebb-hosszabb időre egy-egy üteg érkezik Lengyelországba. A mintegy száz rakétával felszerelt üteget olyan eszközökkel látják el, hogy az betagozódhasson a lengyel védelmi rendszerbe. A lengyel személyzet kiképzése és gyakorlatozása után 2012-től már állandó jelleggel fog Lengyelországban működni egy Patriot-üteg a tervek szerint.

Rovatok