Index Vakbarát Hírportál

Lufi volt a ballontragédia

2009. október 16., péntek 12:23

Két és fél órán át üldöztek egy kísérleti héliumballont a coloradói hatóságok abban a hitben, hogy egy hatéves kisfiú van a kabinjában. A ballon 2400 méterig emelkedett, nyolcvan kilométeres repülés után ért földet - üresen. Először azt hitték, hogy a gyermek kizuhant, valójában otthona garázsának padlásán bujkált. Majd azt nyilatkozta, hogy a show miatt csinálta, zavarba ejtve ezzel szüleit és a hatóságokat is.

Tragédiát sejtető fordulat után rejtélyesen zárult a hatéves Falcon Heene csütörtöki kalandja az Egyesült Államokban, Coloradóban. Tévénézők milliói figyelték feszülten, ahogy egy házi gyártású, leginkább ufóra emlékeztető kísérleti héliumballon 80 kilométeren át lebeg Colorado egén, olykor 2400 méteres magasságban. Amikor a ballon elszabadult, mindenki azt hitte, hogy a hatéves fiú az aljára rögzített, kartonból készített kabinban van. Mivel a ballon meglepően könnyűnek tűnt, sokan azért aggódtak, hogy Falcon menet közben kizuhant.

Láttak valamit lezuhanni

Ráadásul egy Weld megyei rendőr, Jared Webb látott is valamit lezuhanni. "Azt nem láttam, hogy a ballonból esett-e ki, de azt igen, hogy zuhan" - mesélte a Denver Postnak. A zuhanó tárgy aztán egy felhő előtt haladt el, és Webb szem elől tévesztette. Riasztása alapján a helyi hatóságok tüzetesen átvizsgáltak egy száz négyzetkilométeres területet, de nem találták nyomát a kisfiúnak.

Ahogy azok a mentősök sem, akik a földetérésekor rohantak a ballonhoz. Úgy tűnt, a történet tragikus véget ér. A hatóságok ekkor a ballon feltételezett útvonalának egésze mentén keresésbe kezdtek - a jármű nyolcvan kilométert sodródott a levegőben az észak-coloradói Fort Collinstól az állam fővárosa, Denver felé.

Él

A Fort Collins-i seriff éppen drámai hangulatú bejelentésre készült, amikor munkatársai hirtelen kiabálni kezdtek. A seriff elvonult a kamerák elől, majd visszatérve széles gesztusokkal jelezte, hogy minden rendben. "Megtaláltuk. Él. A házban van" - jelentette be a Denver Post beszámolója szerint.

Mint kiderült, a kisfiú végig a családi ház garázsának padlásán bujkált. Hogy miért, az nem teljesen világos.

A család elmondása szerint Falcon már reggel bemászott a ballonba, amiért apja rákiabált. Szerintük amikor a ballon elszabadult, az újabb szidás elől bújt el.

Csak a show miatt?

Ugyanakkor a kisfiú a CNN kérdésére, hogy miért bújt el, azt felelte: "Azt mondtátok, hogy a show miatt". Amikor a CNN megkérte apját, Richardot, hogy értelmezze a kisfiú mondatát, ő felháborodottan reagált. Azt mondta, "meg vagyok döbbenve", mert szerinte a kérdés azt feltételezi, hogy az egész eset kamu volt. A gyerek szerinte arra utalhatott, hogy a család nemrégiben szerepelt az Egyesült Államokban az ABC-n futó, Anyacsavar című showműsorban, ahol két családban helyet cserélnek az anyák.

"Szörnyű [ilyet feltételezni] azután a szar után, amin keresztül mentünk" - nyilatkozta Richard Heene a Boulder Daily Camerának.

Mivel a hatéves kisfiú a tévésekre utalva mondta, hogy "azt mondtátok", elképzelhető, hogy az Anyacsavar producerei vetették fel az ötletet.

A helyi seriff, Jim Alderden a CNN-es interjú után azt nyilatkozta az AP-nek, hogy a nyomozók meggyőződése szerint a történet valós, nem előre kitervelt. Mindenesetre újból végigkérdezik a családot a történtekről. A Boulder Daily Camerának már arról beszélt, hogy szakértők bevonásával vizsgálják, hogy szükség van-e további nyomozásra az ügyben.

A ballon elszabadulásáról és arról, hogy Falcon a kabinban van, elsőként Heene-ék másik gyrmeke, Bradford számolt be. Szomszédjuk, Bob Licko szerint Falcon anyja, Mayumi zaklatottnak tűnt. Az asszony őszintén meglepettnek tűnt akkor is, amikor a gyermek előkerült. "Azt hittem életem legrosszabb napja jött el, de a legjobb lett belőle" - nyilatkozta.

Furák, de kedvesek

Heene-ék a szomszédjaik szerint furák, de kedvesek. Richard, az apa viharvadász és feltaláló. A ballon, amit két és fél órán hajkurásztak a coloradói hatóságok, saját gyártmánya. Kísérleti jármű, amit "3D-LAV"-nak nevez, a LAV betüszó az alacsony magassági járművet jelöli. Célja egy, a dugókat kikerülni képes városi jármű megalkotása. Heene-ék a szomszédok szerint nagy teret adnak gyermekeiknek, akik állandóan a szabadban vannak, és akiket gyakran magukkal visznek viharvadászataikra is.

Rovatok