Index Vakbarát Hírportál

Visszatért Londonba a korábban kitoloncolt holland képviselő

2009. október 16., péntek 22:09

A brit bevándorlási hatóság fellebbviteli fóruma megsemmisítette a holland képviselőt kitiltó határozatot, ezért a Koránt bíráló kijelentése miatt korábban kitoloncolt Geert Wilders visszatérhetett Nagy-Britanniába.

Pénteken Londonba érkezett, és sajtótájékoztatóján védelmébe vette a Korán betiltását szorgalmazó állásfoglalásait Geert Wilders, az iszlámellenes nézeteiről ismert holland parlamenti képviselő, akit az év elején egyszer már kitoloncoltak Nagy-Britanniából.

Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője először februárban akart Londonba utazni, hogy bemutathassa Fitna című, saját készítésű rövidfilmjét. A filmben egyebek mellett elhangzik, hogy az iszlám szent könyve, a Korán "fasiszta írás". A politikus beutazását a brit belügyminisztérium annak idején megtiltotta, ezért februári érkezésekor a londoni Heathrow repülőtéren feltartóztatták, több órán át őrizetben tartották, majd visszaküldték Hollandiába.

Az ügy komoly diplomáciai feszültséget keltett Nagy-Britannia és Hollandia között. A holland kormány - jóllehet Wilders ellen hazájában is bírósági eljárás készül gyűlöletkeltés címén - tiltakozott a beutazást megtiltó brit belügyminisztériumi döntés ellen. A brit bevándorlási hatóság fellebbviteli fóruma mindazonáltal nemrég megsemmisítette a holland képviselőt kitiltó határozatot, és Wilders azonnal élt is a beutazási lehetőséggel.

Rovatok