Index Vakbarát Hírportál

Megölték az iráni gárda több parancsokát

2009. október 18., vasárnap 11:20 | aznap frissítve

Öngyilkos merénylő végzett az iráni rendszer ideológiai hadseregének számító Forradalmi Gárda több magas rangú vezetőjével. Legalább 31 katona, köztük hat vezető meghalt a Dzsundallah szunnita lázadó csoport által vállalt merényletben.

Vasárnap reggel egy öngyilkos merényletben megölték az iráni Forradalmi Gárda több vezető tisztjét, jelentette a teheráni állami tv és a Fars hírügynökség. A Dzsundallah szunnita lázadó csoport vállalta magára a délkelet-iráni Szisztán-Beludzsisztán tartományban vasárnap reggel elkövetett merényletet, idézte az ISNA hírügynökség Mohammad Marzieh, a tartományi székhely Záhedán főügyészét.

Tájékoztatása szerint "30-35 ember, köztük a Forradalmi Gárda parancsnokai és törzsi vezetők" vesztették életüket a Pakisztánnal határos Pisin városában végrehajtott merényletben. Más források szerint legkevesebb 31 halottja van a robbantásnak, köztük a nagy befolyású szervezet hat parancsnoka. Ez volt az utóbbi évek legjelentősebb merénylete a nagyhatalmú Forradalmi Gárda ellen.

A Fars tudósítása szerint a halottak között van Núr-Ali Sustari tábornok, a gárda szárazföldi erőinek parancsnokhelyettese, Radzsab Ali Mohammadzadeh tábornok, a gárdisták szisztán-beludzsisztáni parancsnoka, a délekeleti Iránsahr város gárdaparancsnoka és az Amír-al Momenin egység parancsnoka.

Autóval tartottak egy helyi törzsi vezetőkkel kezdeményezett megbeszélés helyszínére, amikor az öngyilkos támadó felrobbantotta magát mellettük. Az angol nyelvű hivatalos Press TV úgy tudja, hogy két detonáció történt egy időben: az egyik az autókonvoj mellett, a másik a tervezett találkozó színhelyén.

Korábban is voltak összecsapások

A délkelet-iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány a perzsa állam legveszélyesebb térségének számít. A tartomány hegyvidéki és sivatagi vidékein évszázadok óta fontos kereskedelmi és csempészutak haladnak, melyek az Irán, Afganisztán és Pakisztán közötti hármas határ térségében keresztezik egymást. Virágzik a kábítószer-csempészet, banditák és emberrablók tartják rettegésben a vidéket. A fegyveres bandák gyakran tűzharcba keverednek a határok biztonságáért felelő Forradalmi Gárda tagjaival.

A Dzsundallah már több támadást hajtott végre a délkeleti országrészben síita célpontok ellen. Felelősnek tartják a Forradalmi Gárda ellen elkövetett számos merényletért és szabotázsakcióért, melyekben több mint háromezer gárdista vesztette életét. Elemzők szerint a Dzsundallah gyilkos merényleteire a Forradalmi Gárda az elfogott terroristák kivégzésével válaszolt, amire a szunnita csoport viszont újabb gyilkos merényletekkel válaszol.

Különösen kiéleződött a helyzet, mióta az iráni hatóságok halálra ítélték Abdul-Hamid Rigit, a Dzsundallah vezérének fivérét. A gyilkosság, emberrablás és kábítószer-kereskedelem miatt kiszabott ítéletet már júliusban végre kellett volna hajtani, de azt ismeretlen okból elhalasztották. A vasárnapi merényletnek gyaníthatóan köze van ehhez az ügyhöz.

A főügyész nyilatkozata előtt a Forradalmi Gárda "külföldi elemeket" tett felelőssé a támadásért, "különösen olyanokat, akik kötődnek a globális arroganciához". Ez utóbbi kifejezést gyakran használják Iránban az ősellenségre, az Egyesült Államokra. Az állami televízió valamivel később, jól tájékozott forrásokra hivatkozva, azt jelentette, hogy Nagy-Britanniának közvetlen szerepe volt a merényletben.

Rovatok