Index Vakbarát Hírportál

Kaszparov szerint kidurranhat Obama buboréka

2009. október 19., hétfő 19:57

Garri Kaszparov orosz ellenzéki vezető eredményeket vár Obamától, mielőtt kidurran a retorikából álló buborék. Szerinte már Amerikának sincsenek illúziói, hogy Moszkva együttműködne az iráni nukleáris program ügyében. Azt mondta, bebizonyosodott számukra is, hogy Medvegyev alig több, mint néző az orosz hatalmi politikában, valójában Vlagyimir Putyin miniszterelnök szava számít.

Barack Obama amerikai elnök jó szándékú külpolitikai buboréka ki fog durranni, ha nem jár hamarosan valódi eredménnyel, írta az amerikai-orosz kapcsolatok alakulásáról Garri Kaszparov orosz ellenzéki vezető a The Wall Street Journalban megjelent hétfői cikkében.

A volt sakkvilágbajnok megjegyezte, hogy őt is fellelkesítette Obama Oroszország felé történő közeledési politikája, különösen júliusi moszkvai beszéde. Ugyanakkor figyelmeztetett, egy jó államférfi nem csak pénzt nyomtat és szónokol. "A leértékelődött retorika, akárcsak a leértékelődött pénz, válsághoz vezet" - írta.

Kaszparov szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter múlt heti moszkvai látogatásakor az Obama-kormány utolsó illúziója is szertefoszlott, hogy Moszkva együttműködne Amerikával az iráni nukleáris program ügyében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy a Teherán elleni keményebb büntetőintézkedések nem járnának eredménnyel. Ezt mindössze néhány nappal azután mondta, hogy Dmitrij Medvegyev elnök valószínűleg elkerülhetetlennek nevezte az újabb szankciókat. Ez az ellentmondás is azt mutatja, hogy Medvegyev alig több, mint néző az orosz hatalmi politikában, valójában Vlagyimir Putyin miniszterelnök szava számít.

A moszkvai ellenzéki vezető szerint Oroszországot - Putyint és a mögötte álló oligarchákat - Irán vonatkozásában elsősorban nem az atomfegyverkezés érdekli, hanem az olaj ára. Az esetleg atomhatalommá váló Irán természetesen sértené az orosz nemzetbiztonsági érdekeket, de ennél fontosabb az, hogy az orosz gazdaságnak az a jó, ha minél drágább a nyersolaj. Az olajárat pedig a közel-keleti feszültségek, akár egy regionális háború kitörése tudná megemelni, az orosz uralkodó elit tehát a válság meghosszabbításában érdekelt.

Kaszparov úgy látja, Washington békülékeny lépései azzal a magabiztossággal töltik el a Kreml vezetőit, hogy nem kell félniük Obamától egyetlen olyan ügyben sem, amely igazán fontos. Az Obama-kormány optimista, jó szándékú külpolitikája addig helyeslendő, amíg ez a megközelítés nem ütközik a valóságba, ami sajnos már több vonatkozásban is bekövetkezett, állapította meg az orosz ellenzéki vezető.

Rovatok