Index Vakbarát Hírportál

Medvegyev segítő jobbot nyújt Ahmadinezsádnak

2009. október 19., hétfő 12:09 | aznap frissítve

Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfőn felajánlotta segítségét Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfőnek a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harchoz.

Részvétét fejezte ki Dmitrij Medvegyev orosz elnök iráni kollégájának, miután előző nap öngyilkos merényletben legalább 31-en haltak meg Dél-Iránban. "Ahhoz, hogy harcoljunk a terrorizmussal és szélsőségességgel kapcsolatos, bárhonnan érkező fenyegetések ellen, minden ország erőit egyesíteni kell" - áll a Kreml által közzétett üzenetben, amelyben Medvegyev részvétét fejezte ki iráni kollégájának. "Készek vagyunk együttműködni az Iráni Iszlám Köztársasággal az ilyen fenyegetések elleni harcban" - tette hozzá az orosz elnök.

Medvegyev kiemelte: felháborodással értesült a számos katona és ártatlan civil haláláról. "Határozottan elítélem a szélsőségesek ezen újabb bűncselekményét, és bizonyos vagyok benne, hogy a szervezőket és a végrehajtókat megtalálják, és bíróság elé állítják" - tette hozzá.

A pakisztáni határ közelében elkövetett vasárnapi merénylet gyakorlatilag lefejezte a nagyhatalmú iráni Forradalmi Gárda, a rezsim ideológiai hadserege helyi parancsnokságát.

Teherán terrorcselekménynek nevezte a támadást, és az Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy köze volt a merénylethez, amelynek elkövetését a Dzsundallah szunnita lázadó csoport vállalta magára. Washington elítélte a merényletet, és tagadta, hogy bármi köze lett volna hozzá.

A merénylet miatt tiltakozásul vasárnap bekérették az iráni külügyminisztériumba Pakisztán teheráni ügyvivőjét, és közölték vele, hogy "az Iráni Iszlám Köztársaság elvárja Pakisztántól, határozottan lépjen fel a területén működő terroristacsoportokkal szemben". Az iráni hatóságok szerint a Dzsundallah pakisztáni területen talált menedéket, és onnan kiindulva hajt végre fegyveres akciókat Irán ellen.

Rovatok